Umesto vazdušatih američkih napravite britanske šuplje i ravne mafine.Recepti za engleske mafine počeli su da se pojavljuju početkom 19. veka.U viktorijansko doba, mladići su prodavali kolače na ulici, u posebnim kolicima i zvonili su kako bi privukli kupce. Engleski mafini dosta podsećaju na lepinje, a obično se jedu za doručak. Možete da ih mažete džemom ili da ih punite kajganom, slaninom, sirom...
- Sastojci:
- 330 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 2 kašike šećera
- 180 ml mleka
- 120 ml vode
- 45 g putera
- 1 veliko jaje
- griz
Priprema:
Pomešajte mleko, vodu i šećer u šerpi, pa kratko kuvajte da se sastojci zagreju. Promešajte i dodajte suvi kvasac. Ostavite da se kvasac aktivira. Istopite puter, pa dodajte u aktivirani kvasac, kao i jaje sobne temeprature. U tu smesu postepeno dodajte brašno koje ste pomešali sa kašičicom soli i umesite. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da odstoji nekih sat vremena. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, a zatim ga lagano raširite na debljinu od 2,5 cm. Pleh obložite pek papirom i pospite kukuruznim brašnom ili grizom. Modlom ili čašom napravite oblike na testu i ređajte na pleh. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori još pola sata. U zagrejani tiganj pospite malo griza i stavite mafine. Pokrijte i pržite nekih 5-6 minuta, a zatim okrenite i pržite još 5-6 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem