Domaći slani štapići, popularniji kao slanci, su pecivo koje smo često jeli u detinjstvu. U svakoj pekari i dan danas možete da pronađete ove kultne štapiće, koje možete da pripremite i u obliku perece. Idealni su kao poslužite na proslavama, ali i za doručak ili večeru. Njihova priprema je veoma jednostavna, a sve što treba da uradite jeste da umesite testo. Kada oblikujete štapiće kratko ih pecite, a onda ih premažite neodoljivim slanim prelivom. Ovo mekano pecivo će vas oduševiti.
- Sastojci:
- Za testo:
- 250 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 50 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika jogurta
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 350 g brašna
- Za slani preliv:
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice brašna
- 6 kašičica vode
Priprema:
U posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. ostavite da se aktivira, pa dodajte ulje, jogurt, so i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje pola sata. Zatim podelite testo na 9 delova i oblikujte loptice. Ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje još 10 minuta. Malo rukama raširite lopticu testa, pa urolajte, da napravite tanku i dužu zmijicu. Poređajte na pleh obložen pek papirom i ostavite da odstoje još 20 minuta, pokriveni. Zatim ih premažite vodom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Pomešajte so, vodu i brašno, tako da nema grudvica. Premažite slance i vratite u rernu na još 10 minuta, ali povećajte temepraturu na 230°C.
Izvor: Stvar ukusa