Punjene lepinje uvek su dobar izbor za bilo koje doba dana. Za danas predlažemo lepinje iz tiganja sa nadevom od krompira i luka. Sa umakom od paradajza i belog luka biće potpuno neodoljive. Peku se bez kapi ulja, a ukus im je bolji peciva iz pekare.
Sastojci:
- Za testo:
- 350 g brašna
- 200 g jogurta
- 30 ml ulja
- 5 g šećera
- 5 g soli
- 5 g praška za pecivo
- 1 jaje
- Za nadev:
- 400 g krompira
- 150 g luka
- 50 g putera
- 1 kašika soli
- 50 g mleka (opciono)
- Za umak:
- 200 g paradajza
- 15 g paste paradajz sosa
- 10 g belog luka
- 10 g mirođije
- 3 g soli
- 3 g sirćeta
Recept za punjene lepinje iz tiganja:
U posudu ubacite brašno, šećer, so, prašak za pecivo, pa promešajte. Napravite udubljenje u sredini, pa dodajte jogurt i jaje i umutite. Promešajte sa brašnom, dodajte ulje i zamesite testo u posudi. Kada zamesite testo za lepinje koje se ne lepi, pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko 40 minuta. U međuvremenu, počnite sa pravljenjem nadeva tako što ćete u tiganj na laganoj vatri otopiti puter, dodati iseckan luk i prodinstati nekoliko minuta. Krompir ogulite i operite, stavite u šerpu sa vodom, dodajte kašiku soli, pa ga kuvajte otprilike 30-40 minuta. Iseckajte paradajz, pa ga ubacite u blender zajedno sa mirođijom, belim lukom, solju i sirćetom, sve izblendirajte, dodajte pastu paradajz sosa i ponovo izblendirajte. Kada se krompir skuva, ocedite ga i izgnječite. Pomešajte sa smesom sa lukom, pa dodajte mleko, ako vam smesa bude suva. Pospite malo brašna po radnoj površini, prebacite testo, pa podelite na 6 jednakih delova. Svaki deo testa premesite malo rukom, pa razvucite i napunite kašikom nadeva sa krompirom. Zatvorite ivice rukama, pa prebacite lepinje na zagrejan tiganj. Pecite na laganijoj vatri bez dodavanja ulja, sa obe strane dok ne dobju zlatno-braon boju. Služite lepinje uz umak sa paradajzom i belim lukom. Predlažemo i lepinje sa mocarelom i belim lukom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa