Lepinja, odnosno somun, je vrsta tankog okruglog hleba. Deo je gastro-kulture mnogih naroda koji žive duž obala istočnog Mediterana. U različitim zemljama ovog dela sveta postoje varijacije u pravljenju lepinje, ali i u imenu za ove male okrugle hlebove. Osim kao lepinja (u Srbiji) i somun (u Bosni), poznati su i kao pide (u Turskoj), pita (u Grčkoj) ili pita-hleb. A evo kako ih vi možete napraviti.
Sastojci:
- 150 g brašna
- 100 ml vode
- prstohvat soli
- 15 ml maslinovog ulja
Priprema:
Prokuvajte vodu sa prstohvatom soli. U brašno ulijte kipuću vodu i dobro promešajte. Na kraju umešajte i maslinovo ulje. Zamesite testo rukama. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta. Nakon toga premesite testo pa na površini posutoj brašnom podelite jufkicu na 6 delova. Od svakog dela napravite lopticu pa ostavite da stoji 15 minuta pokriveno. Nakon toga svaki komad razvijte oklagijom na krug prečnika oko 10 cm. Pecite u nepodmazanom tiganju sa obe strane dok ne porumeni.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus