Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEPINJE IZ TIGANJA: Prave se od sastojka koje svi imamo u kući, a najlepše su vruće - više nećete ići u pekaru (VIDEO)

Autor Aleksandra Ljubičić

Recept za lepinje koje se lako prave.

 mini pita hleb.jpg Izvor: Printscreen/Youtube/Helly's Simple Recipe

Lepinja, odnosno somun, je vrsta tankog okruglog hleba. Deo je gastro-kulture mnogih naroda koji žive duž obala istočnog Mediterana. U različitim zemljama ovog dela sveta postoje varijacije u pravljenju lepinje, ali i u imenu za ove male okrugle hlebove. Osim kao lepinja (u Srbiji) i somun (u Bosni), poznati su i kao pide (u Turskoj), pita (u Grčkoj) ili pita-hleb. A evo kako ih vi možete napraviti.

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 100 ml vode
  • prstohvat soli
  • 15 ml maslinovog ulja 

Priprema:

Prokuvajte vodu sa prstohvatom soli. U brašno ulijte kipuću vodu i dobro promešajte. Na kraju umešajte i maslinovo ulje. Zamesite testo rukama. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta. Nakon toga premesite testo pa na površini posutoj brašnom podelite jufkicu na 6 delova. Od svakog dela napravite lopticu pa ostavite da stoji 15 minuta pokriveno. Nakon toga svaki komad razvijte oklagijom na krug prečnika oko 10 cm. Pecite u nepodmazanom tiganju sa obe strane dok ne porumeni.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti