Srbi obožavaju da jedu proizvode od testa, a pored kiflica postoje i druga ukusna peciva, a naš današnji predlog je mini bavrasko pecivo. Ono što razlikuje ovo pecivo od drugih je to što se kratko kuvaju u ključaloj vodi, a onda se peku. Neverovatno je mekano iznutra, a spolja tvrđe. Možete da služite za doručak uz ajavar ili namaz od feta sira.
Sastojci:
- Za testo:
- 500 g brašna
- 320 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 25 g kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- Za premazivanje:
- 1 jaje
- susam ili mak
- Još:
- 1 l vode
- 3 kašike sode bikarbone
Recept za mini bavarsko pevico:
U posudi izdrobite kvasac, dodajte šećer i 80 ml tople vode, pa ostavite da se aktivira. Dodajte prosejano brašno, so, maslinovo ulje i preostalu vodu. Umesite glatko testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih 15-20 minuta. Zatim podelite testo na 6 jednakih delova, pa svaki deo razvucite u tanju zmijicu i isecite manje komade. U šerpi pomešajte vodu sa sodom bikarbonom, pa kada proključa ubacite mini bavarsko pecivo na 10-15 sekundi. Ocedite i poređajte na pleh obložen pek papirom. Premažite mini bavarsko pecivo umućenim jajetom i pospite susamom ili makom (ili nečime po želji). Pecite mini bavarsko pecivo u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta.
Pročitajte i ovo: Napravite bavarsko pecivo kod kuće
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)