SLANA BAKLAVA SA FETA SIROM: Preliv od meda za savršen ukus, a može da bude i posna

Slana baklava sa feta sirom i medom se pravi lako i brzo, a neobična kombinacija sastojaka će svakoga oduševiti.

Printscreen/Instagram/foodmymuse

Nekada se baklava služila samo carevima i nije znao svako da je napravi. Ali, danas postoji dosta različitih recepata za ovu kraljicu među pitama, a ni priprema nije teška. Mi vam donosimo sjajan recpet za slanu baklavu sa feta sirom, medom i džemom. Savršena kombinacija sastojaka je čini prosto neodoljivom i nećete pogrešiti ako je poslužite na slavi ili za praznike. Ovu slanu baklavu možete da naprvite i u posnoj verziji, samo mrsne namirnice zamenite posnim.

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pitu 
  • 230 g feta sira 
  • 200 g putera 
  • malo džema od smokvi 
  • 3 kašike seckanog vlašca 
  • 50 g kikirikija 
  • med 

Recept za slanu baklavu sa feta sirom: 

Kore ređajte jednu na drugu i onda presicite na pola. Jednu polovinu vratite u kesu, a drugu ćete koristiti. Svaku koru premažite istopljenim puterom, sem poslednje. Poslednju koru premažite džemom, pa pospite seckanim kikirikijem, vlašcem, pa posolite i pobiberite. Poređajte fetu po dužini, ali samo na ivicu i urolajte. Isecite na manje parčiće i poređajte u kalup za mafine koji ste prethodno premazali istopljenim puterom. Slanu baklavu opet premažite istopljenim puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Vruću slanu baklavu prelijte medom dok je vruća.

Pročitajte i ovo: Posna baklava sa orasima i plazmom 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Ferero rošer baklava   Instagram/harikatar1fler

(StvarUkusa/S.B.)