Nekada se baklava služila samo carevima i nije znao svako da je napravi. Ali, danas postoji dosta različitih recepata za ovu kraljicu među pitama, a ni priprema nije teška. Mi vam donosimo sjajan recpet za slanu baklavu sa feta sirom, medom i džemom. Savršena kombinacija sastojaka je čini prosto neodoljivom i nećete pogrešiti ako je poslužite na slavi ili za praznike. Ovu slanu baklavu možete da naprvite i u posnoj verziji, samo mrsne namirnice zamenite posnim.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 230 g feta sira
- 200 g putera
- malo džema od smokvi
- 3 kašike seckanog vlašca
- 50 g kikirikija
- med
Recept za slanu baklavu sa feta sirom:
Kore ređajte jednu na drugu i onda presicite na pola. Jednu polovinu vratite u kesu, a drugu ćete koristiti. Svaku koru premažite istopljenim puterom, sem poslednje. Poslednju koru premažite džemom, pa pospite seckanim kikirikijem, vlašcem, pa posolite i pobiberite. Poređajte fetu po dužini, ali samo na ivicu i urolajte. Isecite na manje parčiće i poređajte u kalup za mafine koji ste prethodno premazali istopljenim puterom. Slanu baklavu opet premažite istopljenim puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Vruću slanu baklavu prelijte medom dok je vruća.
Pročitajte i ovo: Posna baklava sa orasima i plazmom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)