Nekada je priprema baklave bila stvar prestiža i nije svako znao da je spremi. Služila se samo najbogatijim slojevima društva, a još uvek se ne zna tačno poreklo ove slatke pite. Sada vam donosimo ne tako tipičan recept za kraljicu među slatkim pitama, a to je zgužvana baklava. Priprema nije komplikovana, a ukus je neverovatan. 

Sastojci: 

  • 100 g badema 
  • 100 g oraha 
  • 100 g pistaća
  • 150 g putera 
  • 1 pakovanje kora 

Za sirup:

  • 200 g šećera 
  • 240 ml vode
  • kora 1 limuna
  • 1 štapić cimeta
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica ekstrakta ružine vodice 

Priprema:
U šerpu sipajte šećer, vodu, koru limuna i štapić cimeta. Kuvajte dok ne proključa i povremeno promešajte. Nakon ključanja ostavite još 4-5 minuta, pa isključite šporet, a zatim dodajte limunov sok, kao i ružinu vodicu. Promešajte i sklonite sa strane. Sitno iseckajte bademe, orahe i pistaće i pomešajte. Puter istopite, pa premažite jednu koru. Preko stavite drugu i opet premažite. Pospite smesom od orašastih plodova. Na sredinu kore stavite dva štapića za ražnjić da se spajaju. Zatim preklopite na pola, pa urolajte pomoću štapića. Nežno pritisnite krajeve baklave ka sredini i izvucite štapiće (pogledajte galeriju). Tako uradite i sa preostalim korama. Ređajte baklave u tepsiju koju ste prethodno nauljili. Premažite baklave preostalim istopljenim puterom, presecite na 3 dela i pecite na 160°C nekih 60-70 minuta. Prelijte sirupom i ostavite da upije minimum pola sata, pa pospite orašastim plodovima. 

Printscreen/YT/The Cooking Foodie Kako se rola baklava

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE