Banica je specifična vrsta domaće pite karakteristična za belopalanački i pirotski kraj. Banica je takođe vrsta domaće pite i u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Za razliku o gibanice kod banice se kao i kod pite kore motaju i savijaju u spiralu. Osim u načinu izrade i odnosu sastojaka banica je u odnosu na gibanicu i pitu hrskavija.
Postoji više sličnih načina, recepata, za pripremu banice. Suština je da se kore prave od testa "sukanjem" oklagijom. Razvučena kora se filuje filom od jaja i sira. Tepsija se podmaže svinjskom mašću a zatim se kore uvijaju i ređaju u spiralu. Posle ređanja filovanih kora pita se prelije vrelom mašću a zatim peče u rerni. Po završenom pečenju banica se poprska vodom i pokrije krpom desetak minuta dok se ne ohladi.
Sastojci:
Za testo:
- 400 g brašna
- pola kašičice soli
- 300 ml mlake vode
Fil:
- 300 g sira
- 3 jajeta
- 200 g masti
Priprema:
Zamesiti testo od brašna, soli i vode (po potrebi dodajte još brašna ili vode). Premažite jufkicu mašću i ostavite da odstoji 20 -30 minuta. Na pamučnom stolnjaku razvučemo koru lagano u krug sve dok se testo ne istanji preko ivice stola i ne dobije tanka kora.
Na koru posuti smesu od sira i jaja, pa poprskati mašću, i uz pomoć stolnjaka saviti prvo ivice sa dve suprotne strane, zatim uz pomoć stolnjaka urolati koru. Koru lagano preneti u tepsiju namazanu mašću i slažite motajući u krug. Banicu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga banicu poprskajte vodom, pokrijte čistom krpom i ostavite da se malo prohladi.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE