Pite spadaju u jednostavne recepte koje možete da pripremate kada ne znate šta bi, ili kada vam se najave gosti. Uzmete kupovne kore, nafilujete i ispečete. Ništa lakše, zar ne? Ali svi se sećamo onih bakinih pita od domaćih kora koje se prosto tope u ustima i mame na parče više. Zato vam danas donosimo recept za upravo te bakine domaće kore od kojih možete napraviti najukusniji burek, ali i slane i slatke pite.
Sastojci:
- 800 g belog brašna
- 500 ml vode
- malo soli
- 2 kašičice sirćeta
Priprema:
Trik koji se primenjuje odmah na početku jeste taj da se brašno mora jednom ili dva puta prosejati kroz sito da bi kore na kraju bile dobre. U brašnu formirajte udubljenje u koje ćete dodati so i sirće, a zatim i malo vode. Tečnost se dodaje tako da se dobije meko i elastično testo. Dodajte malo brašna i dobro umesite. Pravo mešenje, kao što su to radile naše bake, traje najmanje 20 minuta, tako da ćete na taj način dobiti najbolji rezultat. Zatim formirajte oblik rolne od testa i isecite ga na komade od 10ak centimetara.
Svaki komad oblikujte u loptu. Oklagijom razvaljajte loptice. Dobijeno testo lagano razvucite, premažite sa malo ulja da se kore ne bi slepile i ostavite da odstoji pola sata. Kore razvlačite tako što ćete ih jednu po jednu stavljati na čaršav i nežno povlačiti ivice sa svih strana ka spolja. Ovako pripremljene kore premažite istopljenim maslacem i filujte nadevom po želji. Kora se urola i zatim oblikuje u oblik puža u tepsiji. Poprskajte sve sa malo ulja ili istopljenog maslaca i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem