GIBANICA SA MLINCIMA: Starinsko testo za savršeno zlatnu i hrskavu koricu

Gibanica sa mlincima postaće vaše omiljeno jelo, a pravi se lako kao i original. Možete da je služite za doručak, ručak ili večeru.

Shutterstock

Gibanica je tradicionala srpska pita sa sirom koja se sprema od gotovih kora. Naučite da je pripremate na drugačiji način tako što ćete umesto kora koristiti mlince. Ako spadate u stariju generaciju onda znate koliko je ova vrsta testenine ukusna i da se odlično slaže sa ćuretinom. Ali, kao zamena za kore, mlincidaju gibanici potpuno nov ukus koji će vas garantovano oduševiti.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 500 g sitnog sira
  • 300 ml kiselog mleka
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml ulja 
  • 150 ml kisele vode 
  • 80 g kajmaka
  • 600 g mlinaca

Recept za gibanicu sa mlincima:

Mlince prvo obarite u slanoj vodi, samo minut do dva, da malo omekšaju. Nauljite tepsiju i poređajte mlince da pokriju dno. Umutite jaja (5 komada), sir, jogrut, kiselo mleko i kajmak. Dobro promešajte, pa dodajte ulje i kiselu vodu sobne temeprature. Ređajte tako što ćete da umočite mlince u smesu i slažite u tepsiju. Poslednji red treba da budu mlinci. Isecite parčiće, pa prelijte preostalom smesom. I premažite umućenim jajetom. Pospite susamom i pecite gibanicu u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta, pa smanjite temepraturu na 200°C i pecite još nekih 20-25 minuta. 

Pročitajte i ovo: Ovako se prave najbolji mlinci

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Grčka pita sa sirom i spanaćem   Instagram/gayanefood

Izvor: StvarUkusa