Gibanica je tradicionala srpska pita sa sirom koja se sprema od gotovih kora. Naučite da je pripremate na drugačiji način tako što ćete umesto kora koristiti mlince. Ako spadate u stariju generaciju onda znate koliko je ova vrsta testenine ukusna i da se odlično slaže sa ćuretinom. Ali, kao zamena za kore, mlincidaju gibanici potpuno nov ukus koji će vas garantovano oduševiti.
Sastojci:
- 6 jaja
- 500 g sitnog sira
- 300 ml kiselog mleka
- 200 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 150 ml kisele vode
- 80 g kajmaka
- 600 g mlinaca
Recept za gibanicu sa mlincima:
Mlince prvo obarite u slanoj vodi, samo minut do dva, da malo omekšaju. Nauljite tepsiju i poređajte mlince da pokriju dno. Umutite jaja (5 komada), sir, jogrut, kiselo mleko i kajmak. Dobro promešajte, pa dodajte ulje i kiselu vodu sobne temeprature. Ređajte tako što ćete da umočite mlince u smesu i slažite u tepsiju. Poslednji red treba da budu mlinci. Isecite parčiće, pa prelijte preostalom smesom. I premažite umućenim jajetom. Pospite susamom i pecite gibanicu u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta, pa smanjite temepraturu na 200°C i pecite još nekih 20-25 minuta.
Pročitajte i ovo: Ovako se prave najbolji mlinci
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa