FILIJA - STARI KOSOVSKI SPECIJALITET: Umesto kora se koristi smesa za palačinke - jedna od najlepših pita

Naučite kako se sprema stara kosovska pita filija.

Teodora Andrić Sekulić

Filija je stari kosovski specijalitet, koji se originalno priprema pod sačem, ali može da posluži i rerna. Bitno je samo da rešetku stavite odmah ispod grejača. Muti se smesa kao za palačinke i premazuje se u tankom sloju sa kajmakom. Ako ga nemate možete da koristite sir koji ćete pomešati sa pavlakom. Priprema nije komplikovana, ali je potrebno malo vremena i strpljenja. Ova čuvena pita sa kajmakom vredi svakog truda i zato obavezno isprobajte recept. 

  • Sastojci:
  • 600 g brašna
  • 800 ml vode
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 350 g kajmaka

Priprema:

Umutite jaja, pa dodajte brašno i vodu. Sjedinite mikserom, testo treba da bude kao za palačinke. Rernu dobro zagrejte na 250°C, a rešetku podignite na najvišu poziciju. Uzmite tepsiju, nauljite je, pa sipajte smesu kutlačom. Kružnim pokretim pomerajte tepsiju, da se smesa lepo razlije po dnu (treba da bude tanak sloj). Stavite u rernu i pecite dok ne porumeni. Kajmak premažite preko ispečene palačinke. Sipajte novi sloj smese i opet kružnim pokretima razlijte po tepsiji. Vratite u rernu i tako ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude palačinka. Isecite i služite. Prijatno!

Napomena: Koristite samo gornje grejače u rernu, donje isključite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE