Palačinka je poslastica okruglog oblika koja se obično pravi od brašna, mleka, vode. To je slatkiš poznat širom sveta i može se spremati na različite načine. Najčešće se palačinke filuju džemom ili kremom. Pored toga mogu se dodati orasi, mleveni keks, voće. Od slanih nadeva, koriste se sir, kajmak,salate i slično. Po premazivanju, palačinka se umotava u cilindričan oblik, ili u trouglasti oblik. Postoje različite vrste palačinki, zavisno od kuhinje u kojoj su nastale: američke, engleske, grčke, francuske itd. Svaka kuhinja ima jedinstven način pripreme i recept.
- Sastojci:
- 15 - 20 kašika brašna
- 1 jaje
- 200 ml mleka
- 100 ml tople vode
- pola kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 100 ml ulja
Priprema:
U činiju stavite brašno, razbijte jaje, sipajte mleko, ulje i vodu. Dodajte so i šećer. Sve umutiti mikserom da nema grudvica. Zagrejati tiganj za palačinke, malo ga podmazati. Kutlačom sipati smesu u tiganj i pržiti sa obe strane. Filovati po želji.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem