Palačinka je poslastica okruglog oblika koja se obično pravi od brašna, mleka, vode. To je slatkiš poznat širom sveta i može se spremati na različite načine. Najčešće se palačinke filuju džemom ili kremom. Pored toga mogu se dodati orasi, mleveni keks, voće. Od slanih nadeva, koriste se sir, kajmak,salate i slično. Po premazivanju, palačinka se umotava u cilindričan oblik, ili u trouglasti oblik. Postoje različite vrste palačinki, zavisno od kuhinje u kojoj su nastale: američke, engleske, grčke, francuske itd. Svaka kuhinja ima jedinstven način pripreme i recept. 

  • Sastojci:
  • 15 - 20 kašika brašna
  • 1 jaje
  • 200 ml mleka 
  • 100 ml tople vode 
  • pola kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 100 ml ulja

Priprema:

U činiju stavite brašno, razbijte jaje, sipajte mleko, ulje i vodu. Dodajte so i šećer. Sve umutiti mikserom da nema grudvica. Zagrejati tiganj za palačinke, malo ga podmazati. Kutlačom sipati smesu u tiganj i pržiti sa obe strane. Filovati po želji.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE