Carsku pitu obožavaju ljudi na ovim prostorima - lako se pravi, a ukus perfektan. Neki je nazivaju i španska pita, a možete je praviti i u posnoj varijanti. Ove subote smo pripremili recept za carsku pitu i to sa ajvarom. Za doručak ili večeru je najbolja opcija, a sigurni smo da će nestati sa stola za tili čas.
Sastojci:
- 5 jajeta
- 210 ml ulja
- 220 ml jogurta
- 210 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 8 g soli
- 180 g šunke
- 120 g kiselih krastavčića
- 70 g ajvara
- 160 g feta sira
Recept za carsku pitu sa ajvarom:
U činiji pomešajte jaja i so, pa ih umiksajte. Dok miksate, postepeno dodajte jogurt, pa ulje. Potom postepeno dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa ponovo umiksajte. Šunku isecite na kockice, sig izgnječite, krastavčiće iseckajte na kolutiće, pa sve zajedno dodajte u smesu za carsku pitu. Na kraju dodajte ajvar i promešajte. Stavite pek papir, podmažite ga, pa izlijte smesu za carsku pitu. Pecite na 200°C oko 13-15 minuta, a potom na 180°C oko 15 minuta. Pokrijte krpom carskupitu sa ajvarom i ostavite tako da odstoji 10 minuta, pa služite. Preporučujemo da probate i lažnu carsku pitu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa