Ako želite malo drugačiji ručak od omiljenih sastojaka, onda obavezno pripremite krompir punjen mlevenim mesom. Preliva se bešamel sosom i posipa rendanim sirom, a onda peče u rerni. Ukusan i zanimljiv ručak obožavaće cela porodica, čak i oni najmlađi. Treba da se odvoji malo više vremena, ali trud se zaista isplati.
Sastojci:
5 krompira
250 g mlevenog mesa
1 crni luk
1 veza peršuna
150 g tvrdog sira
Za bešamel sos:
800 ml mleka
70 g putera
2 kašike brašna
so, biber
Priprema:
Krompir dobro operite, ali nemojte da ga ljuštite. Ceo krompir poređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite na 170°C oko 40 minuta. U mleveno meso dodajte sitno seckan crni luk, peršun, posolite i pobiberite i onda sve lepo sjedinite. Kada se krompir malo ohladi presecite ga na pola, pa izvadite sredinu. Pazite da ne izdubite sve, kora treba da bude malo deblja. Zatim ispasirajte krompir koji ste izvadili iz sredine i onda dodajte seckani peršun, posolite i pobiberite. Sipajte u tepsiju i lepo rasporedite. Uzmite malo mesa, zatim stavite preko krompira, na meso stavite manje parče sira, opet meso i zatvorite polutokom. Sipajte bešamel i pospite rendanim sirom. Pecite na 170°C oko 25 minuta.
Za bešamel: Stavite mleko da se kuva i pre nego što provri sklonite sa ringle. U tiganju otopite puter i dodajte brašno, pa kuvajte i sve vreme mešajte nekih 2-3 min. Zatim u puter i brašno dodajte mleko i opet konstantno mešajte dok se sos malo ne zgusne. Posolite, pobobirite, pa kuvajte još par minuta, naravno uz konstantno mešanje. Sos na kraju pripreme treba da bude kremast.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE