BATACI U VINU PO STAROM POLJSKOM RECEPTU: Toliko sočni i aromatični - prste da poližete (VIDEO)

Ako volite batake ovaj recept će vam se garantovano dopasti.

Printscreen/YT/Appetizing - Meat Recipes

Preko nedelje većina ljudi, u nedostatku vremena, sprema nešto na brzinu za ručak. Ali, vikend je pravo vreme da se počastite zajedno sa porodicom ukusnim obrokom. Naš predlog su bataci u vinu, a ovo je stari poljski recept. Prvo se premazuju aromatičnom marinadom, a nakon toga se krčkaju u belom vinu. Za još bolji ukus, pileće meso se na kraju dodaju u sos od pavlake za kuvanje i paprike. Ako želite poslužite sa pire krompirom. 

  • Sastojci:
  • 4 bataka
  • 50 ml ulja
  • Za marinadu:
  • 60 ml jogurta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica timijana 
  • 1 kašičica karija 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 1 kašika ulja 
  • 150 ml belog vina
  • Za sos:
  • 1 crvena paprika (babura)
  • 3-4 čena belog luka 
  • 1 crni luk
  • 1/2 kašike brašna 
  • 150 ml pavlake za kuvanje 
  • 1 kašičica soli 
  • 1 kašičica šećera 
  • 1 kašičica karija

Priprema:
Zasecite batake na par mesta, pa stavite u titanj u kojem je zagrejano ulje. Pomešajte jogurt, so, timijan, kari, slatku papriku i ulje. Dobro promešajte, pa premažite meso. Poklopite i krčajte na tihoj vatri 10 minuta. Nakon toga okrenite meso da se ispeče i marinirana strana. Poklopite i krčkajte na tihoj vatri još 10 minuta. Ponovo okrenite i sipajte belo vino. Poklopite i krčkajte još 20 minuta. Zatim izvadite meso i u isti tiganj dodajte sitno seckani crni luk i krupno sečen beli luk, pa propržite. Dodajte brašno i promešajte, pa nakon 1-2 minuta dodajte i papriku isečenu na trake. Kada paprika omekša sipajte i pavlaku za kuvanje. Posolite, pobiberite, pospite karijem i šećerom i promešajte. Posle 5 minuta vratite meso i poklopite, pa krčkajte još 20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE