Paprikaš je staro jelo na kašiku koje domaćice nauče odmah da naprave. Nema tu puno muke, a ukus je fantastičan. Ako volite srpski pileći paprikaš, onda vam preporučujemo da probate i ruski recept. Oni paprikaš peku u rerni, a onda ga pred kraj prelivaju i bešamel sosom. Ništa lepše niste probali, a ovako pripremljen paprikaš je idealan za ručak.
- Sastojci:
- 2-3 mlada luk
- 2 šargarepe
- 1, 5 paprika
- 600 g pilećeg filea
- 3 krompira
- 150 ml paradajz sosa
- malo majčine dušice
- Za bešamel sos:
- 40 g putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika brašna
- 500 ml mleka
- 100 g tvrdog sira
- prstohvat muskatnog oraščića
- so, biber
Priprema:
Isecite mladi luk, papriku i šargarepu, pa propržite. Kada omekša dodajte iseckani file, a kada se i on proprži dodajte i krompir seckan na kockice. Poklopite i kuvajte nekih 20 minuta, a onda sipajte paradajz sos, pa dodajte so, biber i majčinu dušicu, pa promešajte. Kuvajte još 10 minuta, pa sipajte u zemljanu posudu. Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta. Za to vreme napravite bešamel. Istopite puter u šerpi, pa dodajte maslinovo ulje i propržite brašno i sipajte mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Prelijte paprikaš bešamelom, pa pecite još 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa