Škembići spadaju u popularno jelo od životinjskih iznutrica. Ovo jelo u regionu može se sresti pod nazivima fileki, dropci, tripe, burag, vampi. Prave se od jagnjećih, goveđih, junećih škembića. U nekadašnjoj Jugoslaviji škembići su spadali u sirotinjsku hranu, ali su nekoliko poslednjih decenija postali veoma popularno jelo. Donosimo vam recept za junećim škembićima u bogato začinjenom sosu.
Sastojci:
- 800 g goveđih škembića (prethodno očišćenih i operenih)
- 1,5 kg crnog luka
- 1 kockica za goveđu supu
- 900 ml vruće vode
- 2 šargarepe
- 4 čena belog luka
- 3 lovorova lista
- 100 ml soka od paradajza
- 2,5 kašika brašna
- 2 kašike slatke začinske paprike
- 1/2 kašike tucane paprike
- prstohvat sušene majčine dušice
- biber po ukusa
- so po ukusu
- nekoliko listova celera
- 80 ml ulja
- 1 struk svežeg peršuna
Recept za škembiće u bogato začinjenom sosu:
Škembiće stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom, dodajte so i 1 lovorov list, pa kuvajte oko 5-6 minuta na srednjoj vatri. Procedite pa dodajte u šerpu sa škembićima biber i 2 lovorova lista, pa kuvajte na laganijoj vatri oko 60 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Procedite škembiće i iseckajte ih. Zagrejte ulje, pa dinstajte iseckan crni luk i rendanu šargarepu. Kada ulje omekša, dodajte škembiće, pa ih propržite nekoliko minuta. Dodajte brašno, slatku začinsku papriku, tucanu papriku, majčinu dušicu, so i biber. Kockicu goveđe supe promešajte sa 900 ml vruće vode. Sastojke za sos promešajte, pa kada se sjedine dodajte goveđi bujon. Sipajte sok od paradajza, pa ostavite da se škembići u sosu krčkaju oko 30 minuta. Ubacite iseckane čenove belog luka, peršun, listove celera i lovorove listove. Promešajte škembiće i sos pa ostavite da se krčka 3-5 minuta. Preporučujemo i pileću džigericu i škembiće kao iz najboljih srpskih kafana.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa