Škembići su čuveno jelo koje se pravi od goveđih, jagnjećih i svinjskih iznutrica. Služi se u najboljim srpskim kafanama, a mi predlažemo da kod kuće napravite još jedan specijalitet kojem niko neće odoleti. U pitanju je pileća džigerica i iznutrice u neobičnom sosu od paprike. Ako niste ljubitelj iznutrica, već samo džigerice, slobodno ih izbacite, jer tajna ovog jela nije samo u ukusnom mesu, već i slatko-kiselom umaku.
- Sastojci:
- 700 g pilećih škembića (iznutrica)
- 550 g pileće džigerice
- 3 kašike ojster sosa
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 4 čena belog luka
- 1 crni luk
- 1/2 kašičice bibera
- 1/4 šolje soja sosa
- 2 kašike sirćeta
- 1 šolja vode
- 3 paprike
- 3/4 kašičice šećera
- so i biber po ukusu
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i kada krene da ključa dodajte pileće iznutrice i poklopite, pa kuvajte dok meso ne omekša. Zatim procedite i ostavite sa strane. U posudu stavite džigericu, pa dodajte ojster sos, skrob i dobro promešajte. Ispržite na malo ulja. U drugom tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni i beli luk, pa dodajte iznutrice. Posolite i pobiberite, pa promešajte, a onda sipajte soja sos i sirće. Sačekajte da sos krene da ključa, pre nego što promešate. Zatim sipajte vodu, poklopite i ostavite da se krčka još nekih 3 minuta. Zatim dodajte džigericu, a možete da dodate i još vode ako želite više sosa. Ponovo poklopite i krčkajte još 6-8 minuta na niskoj temepraturi. Nakon toga dodajte krupno seckanu papriku, poklopite i krčkajte još 3 minuta. Pred kraj dodajte šećer, so i biber, a onda promešajte i ostavite još minut na šporetu.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Zapečena pasta sa piletinom, raskošan ručak za štedljive domaćice
Pita sa plavim patlidžanom po receptu italijanskih mama
Kada, koliko i u koja jela treba da ubacite lovorov list