Pljeskavice mog biti fantastičnog ukusa i kada se prave bez mesa. Pljeskavice od povrća dobra su ideja kada želite da pojedete nešto hranljivo i ukusno, a ne raspolažete sa puno slobodnog vremena. Spremite neodoljivo ukusne pljeskavice od krompira i luka. Pored krompira i luka, u smesu idu i brašno i jaje koji perfektno vezuju sastojke. SLuže se uz sos od majoneza. U sos ide i kečap.
Sastojci:
- 450 g crvenog krompira
- 1/2 glavice crnog luka
- 1/4 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1 jaje
- 80 ml ulja
- seckan vlašac za ukras (opciono)
- Za sos:
- 2 kašike majoneza
- 1 kašika kečapa
Recept za pljeskavice od krompira i luka:
Ogulite krompir, pa ga izrendajte, kao i crni luk. Pomešajte ih u posudi i iscedite višak tečnosti. U odvojenoj posudi ubacite brašno, prašak za pecivo, so i biber, pa promešajte. Ubacite jaje, pa mešajte špatulom dok ne dobijete gušću smesu. Ubacite krompir i luk u smesu sa jajetom, pa dobro sjedinite sastojke za pljeskavice. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi u tiganju. Rukama oblikujte pljeskavice od krompira i luka. Pržite po 4-5 minuta sa obe strane, dok ne porumene. Ređajte pljeskavice po ubrusu da bi se ocedio višak tečnosti. U manjoj posudi pomešajte majonez i kečap, pa služite sos uz pljeskavice od krompira i luka. Pljeskavice od krompira i luka možete posuti seckanim vlašcem. Isprobajte i pljeskavice od plavog patlidžana.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa