U Srbiji se ćufte kuvaju u paradajz sosu i služe sa pire krompirom za ručak. Priprema je nikad jednostavnija, a ako želite da napravite ovo jelo na malo drugačiji način, predlažemo vam turski recept. Oni ćufte isto spremaju u paradajz sosu, ali za bogatiji ukus u njega dodaju kupus, paprike i po želji ljutu papričicu. Ovako pripremljenim ćuftama niko neće odoleti, a preporučujemo da služite sa pirinčem ili krompirom.
Sastojci:
- Za ćufte:
- 800 g mešanog mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 1/2 paprike
- 1 kašika seckanog korijandera
- 1 kašika seckanog perušuna
- 3 čena belog luka
- 1/2 ljute papričice
- 1 kašika kima
- 1 kašika dimljene mlevene paprike
- 1 kašika brašna
- Za sos:
- 1 crni luk
- 180 g kupusa
- 2 čena belog luka
- 1 paradajz
- 1 paprika
- 120 ml paradajz sosa
- 2 šolje vode
Recpet za ćufte u paradajz sosu sa kupusom:
Crni luk i papriku izrendajte, pa dobro ocedite. U posudi pomešajte mleveno meso, papriku, luk, korijander, peršun, mleveni beli luk, sitno seckanu ljutu papriku, kim, dimljenu papriku, so i biber. Dobro sjedinite, pa dodajte brašno i opet sve promešajte. Oblikujte ćufte i ispržite ih u tiganju na malo ulja. Zatim ih izvadite iz tiganja i u isti dodajte sitno seckani crni luk, pa pržite dok ne omekša. Zatim dodajte seckani kupus i belu luk. Kada i kupus omekša dodajte seckani paradajz, a onda sipajte paradajz sos i vrelu vodu. Posolite i pobiberite, pa promešajte. Kuvajte dok ne krene da vri, pa vratite ćufte unutra. Poklopite i krčkajte nekih 15 minuta. Zatim dodajte isečenu papriku i promešajte, pa ponovo poklopite i krčkajte ćufte još 10 minuta.
Pročitajte i ovo: Italijanska supa sa ćuftama
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa