Lazanjesu jedan od najboljih specijaliteta italijanske kuhinje. Spadaju u jedno od onih jela koje niko ne odbija. Pored tradicionalne recepture, postoje i brojne varijacije, kao što su recimo lazanja sa piletinom i sojinim sosom. Ovog kišnog dana preporučujemo brzinski recept za lazanje koje se prelivaju bešamel sosom.
Sastojci:
- 1 pakovanje testenina za lazanju
- 10 sira u listićima
- 350 g mlevenog mesa
- 360 ml soka od paradajza
- Za bešamel sos:
- 70 g putera
- 20 ml ulja
- 1,5 kašika brašna
- 200 ml mleka
- so po ukusu
- biber po ukusu
Recept za brzinsku lazanju:
Na manjoj količini ulja izdinstajte mleveno meso dokne poprimi braonkastu boju. U manjoj šerpi zagrejte puter i ulje, pa dodajte brašno i propržite na laganijoj vatri. Postepeno sipajte mleko i mešajte. Dodajte so i biber po ukusu i kuvajte bešamel sos dok se ne zgusne.Po pravougaonom plehu dodajte polovinu paradajz soka, prekrijte korama za lazanju, dodajte polovinu mlevenog mesa, ponovo prekrijte korama za lazanju, pa dodajte oko 6-7 sira u listićima. Ponovo prekrijte korama, dodajte mleveno meso, pa ostatak sira u listićima. Ponovo dodajte kore, prelijte ostatkom paradajz soka, posolite i pobiberite lazanje po ukusu. Prelijte lazanje bešamel sosom. Pecite lazanje na 220°C oko 20 minuta. Preporučujemo i lazanje sa špagetama.
BONUS VIDEO: