Lazanje su italijanski specijalitet koji je postao popularan širom sveta. Postoji tako mnogo verzija ovog ukusnog jela, a za danas predlažemo lazanje sa piletinom. U nadev sa piletinom ide puno začina, ali i soja sos. Lazanje sa piletinom i sojinim sosom bogatog su ukusa i bez svake sumnje dopašće se svima a prv zalogaj.
Sastojci:
- 3 l vode
- 1 kašika soli
- 2 kašike ulja
- 1 pakovanje kora za lazanje
- Za sos:
- 2 kašike maslaca
- 1 kašika ulja
- 2 kašike brašna
- 1 šolja mleka
- 1/2 kašičice crnog bibera
- 1/2 kašičice čilija u prahu
- 1/2 belog bibera u prahu
- 2 kašike izdrobljenog mocarela sira
- 2 kašike pavlake za kuvanje
- Za nadev sa piletinom:
- voda za kuvanje paradajza (pola šerpe)
- 4 paradajza
- 3 kašike ulja
- 1 crni luk
- 6 čenova belog luka
- 500 g pilećeg mlevenog mesa
- 1/2 kašičice začinske ljute paprike
- 1 kašičica začinske slatke paprike
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica čilija u prahu
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika začina za piletinu
- 1/2 kašičice masale
- 60 ml kečapa
- 1 zelena paprika
- 1 šolja vode
- sir u listićima
- 200 g tvrdog sira
- 1 zelena paprika (opciono)
Recept za lazanje sa piletinom i sojinim sosom:
U tiganj ubacite ulje i puter, pa ostavite da se puter otopi na srednje nižoj temperaturi. Pre nego što se potpuno istopi, dodajte brašno, promešajte. Smanjite vatru i dodajte polovinu šolje mleka. Dobro promešajte, pa dodajte crni biber, čili u prahu, so, beli biber i mocarela sir. Dobro promešajte ponovo, pa dodajte ostatak mleka. Ukoliko je sos za lazanje suviše gust, dodajte još 2 kašike mleka. Potom dodajte pavlaku za kuvanje u sos za lazanje. Dobro promešajte, pa kuvajte još 2 minuta. Prokuvajte vodu, pa dodajte so i ulje. Ubacite kore za lazanju i kuvajte oko 7 minuta, pa ih procedite i isperite vodom. Dodajte 1/2 kašike ulja i ostavite sa strane. U šerpu dodajte vodu i paradajz koji ste prethodno zasekli u obliku krsta. U drugi tiganj dodajte ulje i isekcani crni luk, pa prodinstajte. Potom dodajte iseckan beli luk, pa dinstajte još minut na srednjoj temperaturi. Dodajte mlevenu piletinu i kuvajte još 4-5 minuta, dok ne promeni boju. Potom dodajte čili u prahu, slatku začinsku papriku, so, začinsku ljutu papriku, sojin sos, začin za piletinu i masalu. Kuvajte još 2 minuta na srednjoj temperaturi. Dodajte kuvani paradajz i kečap, iseckanu zelenu papriku i vodu. Pokrijte i kuvajte 7 minuta na srednjoj vatri. Promešajte, pa kuvajte još 2 minuta na jakoj vatri i onda ostavite sa strane. Po vatrostalnoj posudi nanesite deo belog sosa, pa pokrijte korama za lazanju. Nanesite deo nadeva sa piletinom i sojinim sosom, pa nanesite sir u listićima. Nanesite deo belog sosa, pa nadev sa piletinom i sojinim sosom. Prekrijte korama za lazanju, pa nanesite sir u listićima. Ponovo rasporedite beli sloj, pa nadev sa piletinom, pa prekrijte korama za lazanju. Prekrijte izrendanim tvrdim sirom, pa po želji ukrasite iseckanog zelenom paprikom. Pecite lazanje sa piletinom i sojinim sosom u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Preporučujemo lazanje sa spanaćem i piletinom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus