Škembići spadaju u popularno jelo od životinjskih iznutrica. Ovo jelo u regionu može se sresti pod nazivima fileki, dropci, tripe, burag, vampi. Prave se od jagnjećih, goveđih, junećih škembića. U nekadašnjoj Jugoslaviji škembići su spadali u sirotinjsku hranu, ali su nekoliko poslednjih decenija postali veoma popularno jelo. Donosimo vam recept za junećim škembićima u bogato začinjenom sosu.

Sastojci:

  • 800 g goveđih škembića (prethodno očišćenih i operenih)
  • 1,5 kg crnog luka
  • 1 kockica za goveđu supu
  • 900 ml vruće vode
  • 2 šargarepe
  • 4 čena belog luka
  • 3 lovorova lista
  • 100 ml soka od paradajza
  • 2,5 kašika brašna
  • 2 kašike slatke začinske paprike
  • 1/2 kašike tucane paprike
  • prstohvat sušene majčine dušice
  • biber po ukusa
  • so po ukusu
  • nekoliko listova celera
  • 80 ml ulja
  • 1 struk svežeg peršuna

Recept za škembiće u bogato začinjenom sosu:

Škembiće stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom, dodajte so i 1 lovorov list, pa kuvajte oko 5-6 minuta na srednjoj vatri. Procedite pa dodajte u šerpu sa škembićima biber i 2 lovorova lista, pa kuvajte na laganijoj vatri oko 60 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Procedite škembiće i iseckajte ih. Zagrejte ulje, pa dinstajte iseckan crni luk i rendanu šargarepu. Kada ulje omekša, dodajte škembiće, pa ih propržite nekoliko minuta. Dodajte brašno, slatku začinsku papriku, tucanu papriku, majčinu dušicu, so i biber. Kockicu goveđe supe promešajte sa 900 ml vruće vode. Sastojke za sos promešajte, pa kada se sjedine dodajte goveđi bujon. Sipajte sok od paradajza, pa ostavite da se škembići u sosu krčkaju oko 30 minuta. Ubacite iseckane čenove belog luka, peršun, listove celera i lovorove listove. Promešajte škembiće i sos pa ostavite da se krčka 3-5 minuta. Preporučujemo i pileću džigericu i škembiće kao iz najboljih srpskih kafana.

BONUS VIDEO:

Kurir Vojvođanski kare kao predlog za ručak

 Izvor: StvarUkusa