Pilav dolazi iz Uzbekistana, kod njih se pravi od više vrsta mesa, a dominantna je jagnjetina. Ovo čuveno jelo odomaćilo se i u Srbiji, a mi ga spremamo sa piletinom i pirinčem. Mnoge domaćice koriste samo belo meso, ali tako rizikuju da pilav bude previše suv. Najbolje je da se koristi celo pile ili bataci. Ovo je brži i lakši recept za pilav koji se sprema za manje od sat vremena i ne peče se u rerni.
Sastojci:
- 1,2 kg bataka
- 1 kašičica slatke paprike
- 2 kašike ulja
- Još:
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- 200 g pirinča
- 400 ml vode
- 1 kašičica korijandera
- 3 lovorova lista
Recept za bržu i lakšu verziju pilava:
Batake posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom i sipajte ulje. Dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se meso marinira nekih pola sata do sat vremena. Zatim ispržite meso u tiganju na malo ulja, pa izvadite i u isti tiganj dodajte seckani crni luk. Kada omekša dodajte seckanu šargarepu, a kada i ona omekša dodajte pirinač koji ste isprali u nekoliko voda. Posolite, pobiberite, pospite korijanderom, pa lepo promešajte. Posle 5-10 minuta dodajte lovorov list, vratite meso, sipajte vodu i poklopite, pa kuvajte na laganoj temepraturi nekih pola sata. Pilav je spreman za serviranje.
Pročitajte i ovo: Ovako Grci spremaju pilav
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.