Uveliko traje sezona podvarka, jednog od omiljenih srpskih jela. Ako se pridržavate posta, možete spremati posni podvarak sa pirinčem. Za danas smo pripremili fantastičan recept sa suvim šljivama. Suve šljive neutrališu slan ukus kiselog kupusa, pa su ove 2 namirnice fantastičan spoj.
Sastojci:
- 950 g kupusa ribanca
- 180 g suvih šljiva
- 2 glavice crnog luka
- 6 čenova belog luka
- 1/2 kašičice bibera
- 2 lovorova lista
- 380 ml vode
- 200 ml ulja
Recept za podvarak sa suvim šljivama:
U tiganj na srednjoj vatri zagrejte ulje, pa dodajte iseckan crni i beli luk. Operite suve šljive, ocedite, pa ih ubacite u tiganj. Potom dodajte i lovorove listove i biber, pa promešajte. Ubacite kiseli kupus, pa ga propržite zajedno sa ostalim sastojcima uz mešanje, jedno 10-12 minuta. Nakon toga, prebacite podvarak u pleh i nalijte vodom. Pecite podvarak sa suvim šljivama na 180°C oko 50-60 minuta. Preporučujemo i posni podvarak sa krompirom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.