Obogatite jelovnik sjajnim receptom za najukusniji posni prebranac. U ovaj aromatični prebranac ide ruzmarin, ali i jedno alkoholno piće. Sipa se belo vinou zapršku, a tekstura je kremastija. U recept ide praziluk, koji se najpre ispeče.
Sastojci:
- 4 veće stabljike praziluka
- 30 ml ulja
- 2 kašike brašna
- 4 mlevena čena belog luka
- 300 ml biljnog mleka
- 100 ml belog vina
- 1 grančica ruzmarina
- 3 kašike suvog kvasca
- 800 g pasulja iz konzerve
- so po ukusu
- biber po ukusu
Recept za posni prebranac sa belim vinom:
Odrežite vrhove praziluka, tamo gde počinju stabljike da se rascvetavaju. Poređajte praziluk po plehu, pa pecite 35-40 minuta na 200°C. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri, pa dodajte brašno i beli luk, pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Dodajte postepeno biljno mleko, mešajući čitavo vreme dok smesa ne postane glatka. Ubacite grančicu ruzmarina i sipajte belo vino, promešajte, pa ostavite da proključa. Nakon toga kuvajte još 5-6 minuta uz neprestano mešanje, kako bi se zgusnuo. Uklonite grančicu ruzmarina, pa dodajte kvasac. Pobiberite i posolite po ukusu. Praziluk presecite po dužini, pa izvadite unutrašnjost, a spoljašnju ljusku koja je preprečena bacite. Unutrašnjosr praziluka izgnječite, pa ga ubacite zajedno sa pasuljem. Dobro promešajte pa pecite prebranac oko 15-20 minuta na 200°C, odnosno dok ne porumeni. Služite posni prebranac uz tostiran hleb.Preporulujemo i posni prebranac sa kečapom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.