Posni paprikaš uvek je dobro rešenje kada želite da pojedete nešto "na kašiku". Posni paprikaš možete spremati sa povrćem - dobićete lagan, zdrav i ukusan obrok. Za danas smo pripremili recept za paprikaš od sočiva. U recept idu krompir i praziluk, a posni paprikaš sa sočivom se sprema sa aromatičnim začinima, poput šafrana, karanfilića i ruzmarina.
Sastojci:
- 1/2 šolje sočiva
- 8 šoljica vode
- 1 glavica crnog luka
- 2 lovorova lista
- 2 cveta karanfilića
- so po ukusu
- biber po ukusu
- 2-4 krompira
- 3 kašike ulja
- 2 praziluka
- 1 kašičica iseckanog belog luka
- 1 grančica ruzmarina
- 2 kašike slatke začinske paprike
- prstohvat kajenskog bibera
- prstohvat šafrana pomešan sa 1/4 šolje vode
- 1 šolja seckanog paradajza iz konzerve
- 2 kašike sirćeta
- seckani peršun za posipanje (opciono)
Recept za paprikaš od sočiva sa prazilukom:
Operite sočivo, a u veću šerpu sa debljim dnom sipajte vodu i ubacite sočivo. Dodajte začine - lovorove listove, karanfilić i glavicu luka presečenu na pola. Kada provri na jakoj vatri, dodajte veći prstohvat soli, a zatim smanjite vatru. Kuvajte sa poluotvorenim poklopcem oko 30 minuta, a potom isključite ringlu. U međuvremenu, iseckan krompir nalijte vodom i dodajte soli po ukusu, pa kada provri kuvajte još 10 minuta. Potom procedite krompir. U tiganj zagrejte ulje na srednjoj vatri, pa dodajte iseckan praziluk. Posolite i pobiberite po ukusu. Promešajte i dinstajte dok praziluk ne omekša, oko 5-8 minuta. Dodajte seckani beli luk, ruzmarin, slatku začinsku papriku i kajenski biber. Potom dodajte šafran sa vodom, seckani paradajz i sirće. Uključite toplotu na maksimum, pa kuvajte posni paprikaš nekoliko minuta. Smesu iz tiganja sipajte u sočivo, pa dodajte krompir. Kada provri, smanjite na laganu vatru. Sa poluotvorenim poklopcem kuvajte još 10 minuta. Izbacite grančicu ruzmarina. Pospite posni paprikaš sa sočivom sa seckanim peršunom po želji. Preporučujemo i lažni paprikaš sa karfiolom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.