Posni paprikaš vrhunsko je jelo na kašiku - puno je zdravih namirnica i aromatičnih začina. Posni krompir paprikaš jeftino je jelo za čiju pripremu vam treba samo jedna šerpa. Ovog vikenda predlažemo posni paprikaš sa povrćem. Možete ga jesti kao lagan obrok, posebno ako vodite računa o kilogramima.

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki crni luk 
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika rendanog đumbira 
  • 2 kašike paradajz paste
  • 2,5 kašičice začinske paprike
  • 2,5 kašičice mlevenog kima
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 2,5 kašičice bibera
  • 2 paradajza
  • 2 šargarepe
  • 1 paprika
  • 2 manja krompira 
  • 4 šolje bujona od povrća
  • so po ukusu
  • Još:
  • 1 veća tikvica
  • 120 g boranije
  • 1 konzerva leblebija
  • 1 veza peršuna
  • malo limunovog soka
  • malo maslinovog ulja

Recept za posni paprikaš sa povrćem: 

Paradajz isecite, pa izblendirajte. U većem tiganju zagreje maslinovo ulje, dodajte iseckan crni luk i so, pa dinstajte povrće na srednjoj temperaturi oko 3-4 minuta. Dodajte iseckan đumbir i beli luk, promešajte, pa dinstajte oko 30 sekundi. Dodajte paradajz pastu, a potom i začinsku slatku papriku, kim, kurkumu i biber. Promešajte povrće i začine, dinstajte oko 30 sekundi, pa dodajte izblendiran paradajz. Kada promešate, ubacite seckanu šargarepu, papriku i krompir. Prelijte bujonom, poklopite tiganj, povećajte temperaturu i ostavite da posni paprikaš proključa. Promešajte kada proključa, pa smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 20 minuta. Dodajte iseckanu tikvicu, boraniju, proceđenu leblebiju i iseckan peršun u posni paprikaš. Povećajte temperaturu na srednju, promešajte, poklopite i kuvajte na laganijoj vatri oko 10 minuta ili dok krompir ne omekša. Dodajte malo isceđenog limuna i maslinovog ulja u posni paprikaš, promešajte, pa služite. Preporučujemo i japanski paprikaš sa sojinim sosom.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Kako se pravi čorba od vrganja?

 Izvor: StvarUkusa/J.K.