Domaće lepinje su uvek bolji izbor nego kupovne, a kako je u toku Božični post, mi vam donosimo sjajan recept za posne lepinje koje se pune pire krompirom i povrćem. Možete da ih jedete za doručak, ručak ili večeru, a super je stvar što se prže samo tri minuta sa obe strane. Takođe, ako ste vas mrzi da pravite punjenje, predlažemo vam još lakši recept za one koji su lenji, a to su lepinje od 3 sastojka

Sastojci:

  • 1 krompir 
  • 2 crvena luka 
  • 1 paprika
  • 1 veza vlašca 
  • 100 g biljnog sira
  • Za testo:
  • 90 ml biljnog mleka
  • 1/2 kašike šećera
  • 1 kašičica instant kvasca
  • 20 ml ulja 
  • 150 g brašna

Recept za lepinje punjen pire krompirom i povrćem: 

Krompir skuvajte, procedite i ispasirajte. Zatim propržite sitno seckani luk i papriku dok ne omekša, pa dodajte povrće u pire. Ostavite sa strane. U posudi pomešajte toplo mleko ili vodu, pa dodajte šećer i kvasac. Dobro umutite, pa sipajte ulje i dodajte prosejano brašno. Umesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe nekih 20 minuta. Podelite testo na 4 jednaka dela, pa oblikujte loptice. Pokrijte i ostavite da odstoji još nekih 10 minuta. Razvucite krug, pa napunite filom, a onda podignite testo na gore i spojite. Malo rukama spljoštite i razvucite oklagijom. Pržite lepinje u tiganju na malo zagrejanog ulja. 

Pročitajte i ovo: Posne lepinje bez kvasca 

BONUS VIDEO: 

SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA) Kurir TV

StvarUkusa/S.B.