Počeo je Božićni post, a mi vam donosimo predloge koje će obogatiti vaše posne trpeze. Ujedno su i odlična rešenja za posne slavske trpeze. Od jednostavnih i posnih jela izdvajamo i cele pečurke sa belim vinom.
Ovi predlozi za posni ručak biće vam inspiracija kada ne znate šta biste mogli da jedete ili spremite ukućanima.
Među 3 top predloga nalaze se pastrmka u sosu sa belim vinom, batat sa crvenim sočivom i riblji ražnjići sa paprikom.
1. Pastrmka u sosu sa belim vinom i limunom
Sastojci:
- 1,5 kg fileta od pastrmke
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika mešavine biljnih začina
- so po ukusu
- 4 čena belog luka
- 3 kašike isceđenog limunovog soka
- 2 kašike belog vina
- 2 kašike margarina
- 2 kašike seckanog peršuna
Recept:
Filete pastrmke začinite mešavinom biljnih začina i solju. Utrljajte začine u pastrmku, pa zagrejte maslinovo ulje u većem tiganju i pržite. Svaku stranu ribe pržite po 3-5 minuta sa obe strane na srednjoj vatri. Po potrebi, dodajte još malo ulja. Kada ispržite pastrmku, pažljivo je stavite u tanjir sa strane, odvajajući kožicu. Višak kožice koji se zalepio za tiganj pažjivo uklonite. U isti tiganj dodajte iseckan beli luk, limunov sok i belo vino. Dinstajte na srednje nižoj vatri dok beli luk ne omekša. Sklonite tiganj sa vatre, pa dodajte 1 kašiku seckanog peršuna, margarin, pa mešajte dok ne dobijete ujednaćenu strukturu. Ubacite filete od pastrmke, prelijte sosom iz tiganja i dodajte još 1 kašiku seckanog peršuna.
2. Batat sa crvenim sočivom
Sastojci:
- 4 batata
- 1 šolja crvenog sočiva
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica kima
- 1 manja glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 konzerva iseckanog paradajza
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- 1/4 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice slatke začinske paprike
- 1 kašičica tucane paprike
- 1/2 kašičice soli
- 4 šolje bebi spanaća
- Još:
- ulje po želji (za batat)
- so po želji
Recept:
Prepolovite batat, a potom utrljajte ulje i so. Pecite batat sa ljuskom 25-30 minuta na 230°C. Crveno sočivo operite, pa kuvajte oko 7 minuta na srednje nižoj temperaturi (ili prema uputstvu na ambalaži). Dobro ga ocedite. Iseckajte crni i beli luk, a na srednjoj vatri zagrejte kašiku ulja u većem tiganju. Dodajte kim, pa mešajte i pržite oko 1-2 minuta dok ne krene da puca. Dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša, pa dodajte beli luk i paradajz, pa dinstajte oko 1-2 minuta, dok beli luk ne zamiriše. Smanjite vatru, pa dodajte crveno sočivo, đumbir, cimet, slatku začinsku papriku, tucanu papriku i so. Na kraju dodajte spanać i promešajte. Kuvajte dok spanać ne uvene, a po potrebi dodajte 1/4 šolje vode kako se ne bi zalepio. U pečenom krompiru, u ljusci, ispasirajte malo unutrašnjost, pa dodajte po 1 kašiku smese sa sočivom.
3. Riblji ražnjići sa paprikom
- 3 fileta ribe po izboru
- 1 crveni luk
- 1 šolja paprika raznih boja
- 1 kašičica sojinog sosa
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1 kašičica tucane paprike
- 1 kašičica ulja
- so po ukusu
- biber po ukusu
Recept:
Filete ribe isecite na deblje kocke, pa je začinite belim lukom, solju, biberom, tucanom paprikom i sojinim sosem. Sastojke dobro sjedinite. Na četiri štapića za ražnjiće poređajte naizmenično iseckane paprike i ribu. Na tiganju za grilovanje zagrejte ulje, pa grilujte riblje ražnjiće po 3 minuta sa svake strane.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu