Musaka je tradicionalo jelo, a može da se spremi od raznovrsnih namirnica. Kod nas je poznata musaka sa krompirom i mlevenim mesom, a na isti način je pripremaju i Italijani. Grčka verzija musake se malo razlikuje, jer oni dodaju patlidžan i bešamel sos. Ako volite ovo jelo, onda vam donosimo sjajan recept. Napravite posnu musaku sa pečurkama i krompirom u kojoj će uživati cela porodica, a možete da je služite sa sezonskom salatom.
Sastojci:
- 700 g krompira
- 200 g pirinča
- 200 g bukovače
- 200 g miksa za gulaš od pečuraka
- 1/2 praziluk
- 2-3 čena belog luka
Recept za posnu musaku sa pečurkama i krompirom:
Pirinač isperite u više voda, pa ostavite da malo odstoji u poslednjoj vodi. Zatim u tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckan praziluk. Kada omekša dodajte seckane pečruke i pržite još malo. Na kraju dodajte mleveni beli luk i začinite po želji, pa promešajte. Krompir isecite na kolutove, kao i uvek za musaku, pa malo nauljite i začnite. Promešajte rukama da se sastojci lepo sjedine. Procedite pirinač i pomešajte ga sa pečurkama. Vatrostalnu posudu nauljite, pa poređajte krompir, fil sa pečurkama i pirinčem, još jedan sloj krompira, pa fil i na kraju još jedan sloj krompira. Prelijte ključalom vodom, pa pecite musaku u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat i po vremena (zavisi od vaše rerne).
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Pročitajte i ovo: Posna španska musaka
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem