Musaka je tradicionalo jelo, a može da se spremi od raznovrsnih namirnica. Kod nas je poznata musaka sa krompirom i mlevenim mesom, a na isti način je pripremaju i Italijani. Grčka verzija musake se malo razlikuje, jer oni dodaju patlidžan i bešamel sos. Ako volite ovo jelo, onda vam donosimo sjajan recept. Napravite posnu musaku sa pečurkama i krompirom u kojoj će uživati cela porodica, a možete da je služite sa sezonskom salatom. 

Sastojci: 

  • 700 g krompira
  • 200 g pirinča 
  • 200 g bukovače
  • 200 g miksa za gulaš od pečuraka
  • 1/2 praziluk 
  • 2-3 čena belog luka

Recept za posnu musaku sa pečurkama i krompirom: 

Pirinač isperite u više voda, pa ostavite da malo odstoji u poslednjoj vodi. Zatim u tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckan praziluk. Kada omekša dodajte seckane pečruke i pržite još malo. Na kraju dodajte mleveni beli luk i začinite po želji, pa promešajte. Krompir isecite na kolutove, kao i uvek za musaku, pa malo nauljite i začnite. Promešajte rukama da se sastojci lepo sjedine. Procedite pirinač i pomešajte ga sa pečurkama. Vatrostalnu posudu nauljite, pa poređajte krompir, fil sa pečurkama i pirinčem, još jedan sloj krompira, pa fil i na kraju još jedan sloj krompira. Prelijte ključalom vodom, pa pecite musaku u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat i po vremena (zavisi od vaše rerne). 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Pročitajte i ovo: Posna španska musaka

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow Lažna musaka sa bundevom

StvarUkusa/S.B.