Ćevapi su jedno od omiljenih jela ljudi na ovim prostorima. Turci ih spremaju sa pilećim mesom i veoma su sočni. Kada ne znate šta da spremite ukućanima, a želite da budete sigurni da će ih oduševiti donosimo vam sjajan recept za ćevape punjene lukom. Pune se i pečurkama, ali ih izostaviti ako ne volite. Zapečeni u reni u sosu sa senfom, oduševiće sve ukućane.
Sastojci:
- 650 g mlevenog mesa
- 1 jaje
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike prezli
- 30 g parmezana
- 1 veza pešruna
- 1 glavica crnog luka
- ulje za prženje
- 1 šargarepa
- 4 pečurke
- 120 g sira
- 1 kašika jogurta
- 1 kašičica senfa
Recept za punjene ćevape lukom i pečurkama:
Mleveno meso izblendirajte, pa dodajte 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice bibera i jaje. Potom dodajte prezle i izrendan parmezan. Na kraju ubacite i iseckan peršun, pa sve sastojke za ćevape sjedinite rukama. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite sa strane. Iseckajte crni luk, pa ga propržite na manjoj količini ulja. Dodajte rendanu šargarepu. Promešajte i dinstajte oko 2 minuta. Iseckajte pečurke, pa i njih ubacite u tiganj, promešajte, pa dodajte ostatak soli i bibera. Promešajte, pa dinstajte oko 3-4 minuta. Pek papir podelite na 10 pravougaonih oblika srednje veličine, pa na svaki deo pek papira stavite po kašiku smese sa mlevenim mesom koju ste prethodno umočil u toplu vodu. Kašikom utapkajte meso i ivice, tako da budu što približnijeg oblika kao pek papir, ali je potrebno da se nalaze u sredini. Po sredini mlevenog mesa nanesite 1-2 kašike nadeva sa lukom i pečurkama, pa umotajte mleveno meso uz pomoć pek papira i zamotajte ivice kao omot za bombone. Poređajte ćevape sa pek papirom po plehu, pa pecite 25 minuta na 180°C. u manjoj činijici pomešajte jogurt i senf, uklonite pek papir sa ćevapa, pa ih premažite ovom smesom. Pecite ćevape još 10 minuta na 180°C. Preporučujemo da isprobate recept za prave sarajevske ćevape.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K-