Prema pisanju Branislava Nušića, ćevapi su u Beogradu prvi put služeni šezdesetih godina devetnaestog veka u kafani „Kod Tanaska Rajića“ koja je bila na Velikoj Pijaci (današnji Studentski trg). Vlasnik kafane, gazda Živko za koga se pretpostavlja da je poreklom iz leskovačkog kraja, se prema Nušićevim rečima, toliko obogatio da je od zarade sazidao crkvu u rodnom kraju. Danas postoji milion recepata za ćevape, ali malo ko zna da napravi one prave sarajevske. Ljudi se sve češće odlučiju za lakšu varijantu u kojoj se mleveno meso samo začini, oblikuje i onda ispeče. Ali ako želite da budu sočniji i da ne zagore, meso isecite sitno, kao za tartar biftek, a za one prave sarajevske ćevape potrebne su vam dve vrste mesa, kao i so i soda bikarbona.

  • Sastojci: 
  • 1,5 kg junetine
  • 500 g jagnjetine
  • 4 čena belog luka 
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 40 g soli 

Priprema: 
Meso isecite na kocke, pa posolite. U šerpu stavite očišećene i cele čenove belog luka, pa dodajte 100 ml vode i kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim ostavite da se tečnost ohladi i prelijte preko mesa. Promešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite meso u preko noći u frižideru. Nakon toga meso baš sitno iseckajte, pa ponovo pokrijte i ostavite da odstoji na sobnoj temepraturi još nekih 4-5 sati, a onda u smesu dodajte sodu bikarbonu i dobro promešajte. Oblikujte ćevape i grilujte ili pecite. 

Izvor: Stvar ukusa