Gulaš je "jelo na kašiku" koje su spremale naše bake i majke. Po tradicionalnom receptu, sprema se sa goveđim mesom, ali podjednako je ukusan i pileći gulaš sa knedlama. Za subotnji ručak predlažemo fantastičan goveđu gulaš sa knedlama. Za još bolji ukus, u recept ide i karamelizovan luk. Obožavaće ga i najmlađe i starije generacije ukućana!
Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 4 šolje iseckanog crnog luka
- 1 kašika šećera
- 3 čena belog luka
- 1 kašika mlevenog kima
- 6 kašika slatke začinske paprike
- 1 kašičica tucane paprike
- 2 kašike origana
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 lovorov list
- 3 kapike paste paradajz sosa
- 2 kašike sirćeta
- 4 šolje pilećeg bujona
- 1,2 kg govedine
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice mlevenog bibera
- Za knedle:
- 2 šolje brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 3/4 šolje mleka
- 2 kašike otopljenog putera
Recept za gulaš sa knedlama i karamelizovanim lukom:
U velikom tiganju zagrejte ulja na srednjoj vatri, pa dodajte luk i šećer, pa pržote dok ne porumeni i dok ne dobijete karamelizovanluk, oko 20 minuta. Smanjite temperaturu ako primetite da se luk suši. Dodajte mleveni beli luk i mleveni kim, pa pržite još 1 minut. Ubacite slatku i tucanu papriku, a potom i origano, majčinu dušicu i lovorov list. Dinstajte još 1 minut, dok ne zamiriše. Dodajte pastu paradajz sosa, sirće i pileći bujon, a sa dna tiganja ostružite prepečene komadiće. Govedinu iseckanu na kockice i pobiberenu i posoljenu dodajte nakon toga, pa promešajte i ostavite da proključa gulaš na jakoj vatri. Potom smanjite vatru na laganu, stavite poklopac i kuvajte gulaš dok se govedina ne raspadne. Dodajte još soli i bibera ukoliko je neslano. Počnite sa pravljenjem knedli tako što ćete pomešati brašno, prašak za pecivo i so, a onda postepeno sipati mleko i otopljen puter, uz lagano mešanje. Kada se gulaš skuva, ubacite knedle tako što ćete spuštati kašičice sa smesom. Poklopite gulaš sa knedlama i karamelizovanimlukom i kuvajte još 15 minuta. Preporučujemo i juneći gulaš sa slaninom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.