Batake možete da spremate na milion načina, ali ako želite da napravite neverovatno sočno meso, onda obavezno isprobajte ovaj recept. U pitanju su pikantni i aromatični bataci koji se krčkaju u gomili začina, a spoj svih tih različitih ukusa je dobitna kombincija koja svako jelo čini još boljim.
Sastojci:
- 1 kg bataka ili karabataka
- 2 kašike jogurta
- 1 kašičica ljute mlevene paprike
- 1/2 kašičice kurkume
- 2 kašičice korijandera
- 1 kašičica soli
- 1 sušena ljuta papričica
- 2 kardamoma
- 1 limun
- 1 zelena ljuta papričica
- 1/2 štapića cimeta
- 1 kašičica kumina
- 2 lovorova lista
- 3 kašike ulja
- 2 kašičice mešavine začina
- 2 crna luka
- 4 kašike namaza od đumbira ili belog luka
- 2 paradajza
- 1 kašičica začina garam masala
- nekoliko listova korijandera
Recept za pikantne batake:
Batake stavite u posudu, pa posolite, sipajte sok od limuna, a onda dodajte i namaz od đumbira ili belog luka (2 kašike). Sve dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira. U šerpu sipajte ulje, pa dodajte zrna bibera, kumin, lovorov list, sušenu ljutu papričicu, kardamom, zelenu ljutu papričicu i cimet. Promešajte i pržite kratko, pa dodajte sitno seckani crni luk. Promešajte i ostavite da se luk dobro uprži. Povremeno promešajte, pa pržite nekih 15 minuta (treba da dobije zlatnu boju). Zatim dodajte namaz od đumbira ili belog luka (2 kašike). Promešajte i posle minut dodajte i seckani paradajz, pa pržite još 5 minuta, a onda stavite marinirane batake. Zatim dobro promešajte, pa dodajte kurkumu, mlevenu ljutu papriku, so, korijander i mešavinu začina. Ako je potrebno sipajte malo vode, pa lepo promešajte. Sipajte jogurt i pospite seckanim korijanderom, pa opet lepo promešajte. Poklopite i krčkajte, a ako je potrebno povremeno sipajte vodu. U gotovo jelo dodaje mlevenu garam masalu i promešajte.
Pročitajte i ovo: Ćureći bataci u aromatičnom sosu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)