Sastojci:
- 450 g rendanog kačkavalja
- 12 gotovih kora za lazanje
- 6 kašika ulja
- 1 veći crni luk, isečen na kockice
- 3 čena belog luka sitno, iseckana
- 450 g mlevene govedine
- 340 g šampinjona
- 200 ml paradajz sosa
- začinsko bilje i začini po ukusu peršun, celer, bosiljak, origano, so, biber
- 1 kašika šećera
Za bešamel:
- 3 kašike putera, neslanog
- 3 kašike brašna
- 450 ml toplog mleka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- ½ kašike soli
Recept za lazanje sa mlevenim mesom, šampinjonima i bešamel sosom:
Da biste narpavili lazanje, u velikom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk i pržite dok se ne kristalizuje (3-5 min). Dodajte mlevenu govedinu i pržite, povremeno mešajući, 5 minuta. Dodajte pečurke, dobro promešajte i pržite 6-7 min. Umešajte paradajz sos, začinsko bilje, začine i šećer. Kuvajte 2-3 min i sklonite sa vatre.
Pripremite bešamel sos tako što ćete u velikom, širokom tiganju rastopiti puter na niskoj temperaturi 2 min. Dodajte brašno i snažno umutite da se ne bi stvorile grudvice 1-2 min. Mešavina treba da dobije zlatnu boju i da bude glatka. Umešajte (ili umutite) mleko. Umutite gustu pavlaku i posolite. Nastavite da mešate 2-3 min i pazite na gustoću. Sklonite ga sa vatre.
Obložite dno tepsije listovima za lazanje. Zagrejte rernu na 200°C. Dodajte sloj bešamela (otprilike ¼ sosa) i ravnomerno ga rasporedite, pokrivajući potpuno listove lazanja. Dodajte sloj bolonjeze sosa (otprilike ¼ sosa) preko bešamela i ravnomerno rasporedite.
Posipajte rendanim sirom (¼ rendanog sira). Ponovite korake još tri puta, ali nemojte odmah stavljati sir na gornji sloj. Pecite 15 minuta. Izvadite lazanje i prelijte pospite preostalim sirom. Vratite u rernu na još 5 minuta. Servirajte toplo.
Lazanje mogu da se prave i u posnoj verziji, a ovaj recept donosi vrlo bogato i sočno jelo za celu porodicu. Možda će vas zanimati i kako da napravite lazanja rolnice sa šampinjonima i limunom.
Pročitajte kako se prave letnje lazanje sa patlidžanom, tikvicama i paradajzom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.