Piletina sa povrćem u sosu od belog luka

Piletina sa povrćem u sosu od belog luka je lagana i izdašna, brzo se pravi.

Shutterstock

Sastojci:

  • 150 g cvetova brokolija
  • 300 g bundeve
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 680 g pilećeg filea
  • 14 g putera
  • 1/4 kašičice soli i crnog bibera
  • 33 g luka isečenog na kockice
  • 7–8 čenova belog luka, sitno iseckanog
  • 2 kašičice sušenog peršuna
  • 300 ml pilećeg bujona
  • 180 ml punomasnog mleka
  • 1 kašika kukuruznog skroba

Pogledajte kako da napravite piletinu u sosu:

Recept za piletinu sa povrćem u sosu do belog luka:

Za piletinu sa povrćem zagrejte rernu na 204°C. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. Raširite povrće u jednom sloju na pleh. Prelijte sa 1 kašikom maslinovog ulja i promešajte. Pospite solju i biberom i pecite 20 minuta. U međuvremenu, zapecite piletinu. Zagrejte preostalu 1 kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri i ubacite pileće belo meso u tiganj, pospite solju i biberom i pržite 4 minuta sa svake strane.

Prebacite meso na tanjir i lagano pokrijte folijom. Napravite sos tako što ćete u vreli tiganj da ubacite puter i da ga lagano mešate dok se topi. Dodajte so, biber, crni luk, beli luk, peršun i pileći bujon. Pustite da sos krčka 5 minuta, dok povremeno mešate. Viljuškom umutite punomasno mleko i kukuruzni skrob. Polako sipajte mešavinu skroba u tiganj, mešajući da se sjedini. Kuvajte, mešajući, 1 minut. Probajte i prilagodite začine ako je potrebno.

Ubacite piletinu i pečeno povrće u tiganj, mešajući da se sve prekrije sosom. Prebacite tiganj u rernu i pecite 5-10 minuta, ili dok se piletina ne ispeče. Izvadite iz rerne i po želji ukrasite svežim peršunom pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i pastu sa piletinom na toskanski način.

Pročitajte i kako da napravite jeftini rižoto sa paprikama i piletinom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje  TikTok/hungryhappens

StvarUkusa