Kako da napravite kubanski sendvič

Kubanski sendvič je pravi gurmanski obrok, prepun mesa i savršen za ručak.
Kubanski sendvič sa pečenom svinjskom plećkom, šunkom, sirom i kiselim krastavcima Foto: prt scr / yt / Allrecipes

Sastojci:

  • 1/2 crnog luka, isečenog na kockice
  • 15 čenova belog luka
  • sok od 3 pomorandže
  • sok od 3 limete
  • 1 kašika mlevenog kima
  • 2 kašičice sušenog origana
  • 2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 2 kašičice soli
  • 1 pečena svinjska plećka za 475 g iseckane pečene svinjetine
  • 60 g putera, omekšanog, podeljeno
  • 1 vekna hleba, isečena na 4 dela i prepolovljena
  • 2 1/2 kašike senfa
  • 1 1/2 kašika majoneza
  • 8 kriški kačkavalja
  • 340 g tanko isečene šunke
  • 12 isečenih kiselih krastavaca
Zašto je korisno da jedete svinjetinu?

Svinjetina je bogata proteinima i mastima, a sadrži i druge nutrijente. Energetska vrednost svinjetine zavisi od vrste i načina pripreme, ali u proseku iznosi oko 280-290 kcal na 100 grama. Dobar je izvor vitamina B grupe, kao i minerala poput cinka i gvožđa.

Recept za kubanski sendvič:

Kako biste napravili ovaj sendvič, prvo pripremite plećku. Ubacite luk, beli luk, sok od pomorandže, sok od limete, kim, origano, crni biber i so u procesor hrane ili blender i obradite dok ne postane glatko. Stavite svinjetinu na u lonac i napravite 3 ili 4 velika duboka reza na mesu. Prelijte marinadu preko svinjetine, pokrijte i marinirajte u frižideru 4 sata ili preko noći.

Stavite lonac sa pripremljenom poklopljenom svinjetinom u rernu i podesite temperaturu na 165 stepeni C. Pecite dok svinjetina ne omekša, 3 do 4 sata. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 15 minuta. Prebacite je na dasku za sečenje. Skinite masnoću sa tečnosti za kuvanje i ostavite tečnost za kuvanje sa strane. Iskidajte svinjetinu dvema viljuškama i bacite preostalu masnoću i kosti. Vratite svinjetinu u šerpu i po potrebi dodajte tečnost za kuvanje u meso da se navlaži.

Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. Namažite oko 2 kašike omekšalog putera preko isečenih strana hleba i stavite hleb sa namazanom stranom nadole, u tiganj. Pecite dok namazana strana ne porumeni i ne prepeče se, oko 3 minuta.

Pomešajte senf i majonez u maloj posudi. Namažite oko 2 kašičice smese senfa preko donjih polovina hleba i stavite 1 krišku sira, tako da ne visi preko ivica. Koristeći hvataljke, dodajte oko 120 g iseckane svinjetine u svaki sendvič i ocedite višak tečnosti. Na svaki ravnomerno rasporedite šunku, 3 kriške kiselih krastavaca i još 1 krišku sira.

Preostalu smesu senfa ravnomerno rasporedite preko komada hleba kojima ćete da poklopite sendvič. Zagrejte tiganj na srednjoj vatri. Namažite oko 1 kašiku putera na spoljašnjost 4 donja parčeta sendviča. Radeći po 2 sendviča istovremeno, stavljajte sendviče, sa namazanom stranom nadole u tiganj. Stavite 1 teži tiganj preko sendviča da ih pritisne. Pržite dok ne zlatno-smeđu boju, 2 do 3 minuta.

Namažite preostalu 1 kašiku putera preko 4 gornje polovine sendviča, okrenite ih i ponovo pritisnite teškim tiganjem dok se ne prepeku. Izvadite prva 2 sendviča iz tiganja. Ponovite postupak pečenja sa preostalim sendvičima. Presecite sendviče na pola i odmah servirajte. Možda ćete želeti da napravite i sendvič sa sirom, šunkom i slaninom.

Pročitajte kako se pravi sendvič od tikvica je savršen predlog za današnji ručak

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Predsednički sendvič u pekari na Vidikovcu Izvor: Privatna arhiva

StvarUkusa