ZAPEČENI KARFIOL SA SIROM: Pohovan, pa preliven sosom, a sve gotovo za pola sata

Karfiol na ovaj način postaće vam omiljeni.

Printscreen/Instagram/sweetketolife

Karfiol spada u grupu povrća koji sadrži pregršt hranljivih nutrijenata. Cvetovi, listovi i stabljika karfiola su jestivi. Može biti kuvan, može se jesti sirov ili se dodavati u supe. Odličan je izvor vitamina C i folne kiseline, kao i izvor hranljivih vlakana i vitamina K. 

Ukoliko vas do sada nismo ubedili da jedete karfiol, recept  nastavku sigurno hoće.

Sastojci:

Za pohovanje:

  • 1 glavica karfiola
  • 2/3 šolje brašna
  • 2/3 šolje rendanog parmezana
  • 1 kašika italijanskih začina
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • biber, so, origano
  • 1 kašičica paprike
  • 1 jaje

Sos:

  • 2 kašike paradajz paste
  • 1/2 šolje vode
  • 1/2 kašičice italijanskih začina
  • so i biber
  • 1 šolja iseckane mocarele

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Isecite karfiol na kriške od oko 1,5 sm debljine. 

Pomešajte brašno, rendani parmezan, italijanski začin, beli luk u prahu, biber, origano, papriku i so. Umutite jaje sa prstohvatom soli i bibera. Umočite kriške karfiola u jaje sa obe strane. Zatim prebacite u smesu za "pohovanje". Uverite se da je premazan sa obe strane. Stavite ga na pripremljeni pleh za pečenje na papir za pečenje. Ponavljajte dok sve ne bude premazano. Pecite 15 minuta. Dok se peče, pomešajte sastojke za sos dok se potpuno ne sjedine. Izvadite karfiol iz rerne i dodajte sos i mocarela sir. Vratite u rernu još 15 minuta. Ukrasite svežim peršunom i uživajte!

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE