Napravite ukusne hrskave zalogaje od karfiola sa sočnim umakom od jogurta i majoneza. Spremljen na ovakav način svi će ga jesti čak i oni kojima smeta miris karfiola dok se kuva. Tajna je u smesi za pohovanje, koja, pored uobičajenih jaja, brašna i prezli sadrži i parmezan, beli luk i začine koji daju bogatiji ukus.

Sastojci:

  • 1 glavica karfiola
  • 1/2 kašičice soli
  • 100g parmezana
  • 150 g prezli
  • 2 čena belog luka
  • so, biber, začini po ukusu
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 3 jaja
  • 100g brašna

Sos:

  • peršun
  • 80 g pavlake
  • 60 g majoneza
  • 2 čena belog luka

Priprema:

Karfiol očistite, operite i podelite na cvetove. Stavite u šerpu da se kuva i posolite vodu. Kada je gotov procedite i prebacite u jednu činiju. U drugoj činiji pomešajte prezle, izgnječen beli luk, začine, maslinovo ulje i 2/3 parmezana. Dobro promešajte. U tanjiru umutite jaja, a u jednoj posebnoj činiji stavite brašno.

Uzimajte cvetove karfiola pa umačite prvo u brašno, u jaja, pa u mešavinu sa prezlama. Ređajte na pleh obložen pek papirom i pecite u rerni 25 minuta na 180 stepeni. Kada je gotov pustite da se ohladi.

Za sos pomešajte pavlaku, majonez i izgnječen beli luk. Pospite seckanim svežim peršunom.

Karfiol servirati sa sosom i uživati.