Karfiol je povrće koje ne sadrži masti i natrijum, ali sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitohemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadržaj vitamina C. U karfiolu se nalazi i dosta vitamina K i omega-3 masnih kiselina, koji smanjuju upalu. Redovnim konzumiranjem ovog povrća smanjuje se rizik od nastanka artritisa, gojaznosti, dijabetesa, a takođe može da smanji upale i da očuva zdravlje krvnih sudova, a pozitivno utiče i na cirkulaciju. Potrudite se da češće jedete ovo zdravo povrće, a naš predlog je lagana večera sa karfiolom u crvenom sosu i pirinač poslužen uz to. Priprema je vrlo jednostavna, a ukus je očaravajući.
- Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 2 crna luka
- 2 paprike
- 2 paradajza
- 1 kašičica šećera
- 2 čena belog luka
- 1/2 šolje paradajz sosa
- 1 šargarepa
- 1 šolja pirinča
- 2 šolje vode
Priprema:
Podelite karfiol na cvetove i kuvajte 5 minuta. U tiganju ispržite sitno seckani crni luk (1 komad) i dodajte rendanu šargarepu. Pržite dok malo ne omekša. Zatim dodajte opran pirinač i kuvajte još par minuta, pa sipajte vodu tako da prekrije pirinač. Posolite i pobiberite. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri nekih 15 minuta. Dok se to kuva u drugom tiganju propržite crni luk isečen na rebarca, pa kad omekša dodajte paprike isečene na trake i paradajz isečen na kriške. Posolite, pobiberite i pošećerite. Zatim promešajte i sipajte paradajz sos. Opet promešajte i poklopite, pa kuvajte nekih 15 minuta. U tiganj sa paprikama dodajte karfiol i malo vode u kojoj se kuvao. Promešajte i ostavite još 5 minuta. Poslužite karfiol i pirinač.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE