Rižoto dolazi iz severne Italije i sprema se sa pirinčem i bujonom. Najklasičniji recpet za rižoto je vrlo jednostavan - malo putera, luka, možda vina, pirinča kratkog ili srednjeg zrna i bujona, a na kraju se posipa parmezanom. Pirinač su na Siciliju i u Španiju u 14. veku doneli Arapi. Uzgoj pirinča je nastavljen u Napulju i na kraju se proširio na severnu Italiju preko močvara doline reke Po. Mediteranska klima sa visokom vlažnošću bila je pogodna za uzgoj kratkog i dugog pirinča. Sve do 18. veka rižoto je uključivao kuvani pirinač kao sastojak. Verzija recepta koja najviše liči na ono što jedemo u 21. veku prvi put je objavljena 1829. godine. Uključivala je prženje pirinča sa puterom i lukom, a zatim dodavanje bujona malo po malo uz stalno mešanje dok ne postane kremast i bogat. Rižoto možete da napravite sa bilo kojim sastojkom, ali je važno da ispratite neke korake, kako bi uvek ispao savršeno. Osnovni sastojak za rižoto je naravno pirinač, a možete da koristite kratkog ili dugog zrna. U pirinču postoje dva skroba: amilopektin i amiloza. Pirinač kratkog zrna ima visok nivo amilopektina i malo amiloze, a taj odnos daje mu sposobnost da apsorbuje tečnost i oslobađa skrob. Obrnuto važi za pirinač dugog zrna. Drugi osnovni sastojak za rižoto je crni luk, jer daje specifičnu aromu. Kao treći sastojak tu je bujon koji je obavezan jer se pirinač neće osušiti i biće kremast. I četvrti sastojak je parmezan. Sva četiri sastojka su obavezna ako želite savršen rižoto, a sve ostale sastojke možete da dodajete po želji, a u nastavku teksta pročitajte kako da napravite pravi jesenji rižoto sa bundevom

  • Sastojci: 
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića 
  • 2 kašičice sitno iseckane sveže žalfije
  • 1/2 crnog luka
  • 230 g pirinča
  • 1 šolja suvog belog vina
  • 1 l bujona od povrća 
  • 1/2 šolje parmezana 
  • 1/2 šolje pirea od bundeve
  • 2 kašike neslanog putera

Priprema:
U tiganju zagrejte kašiku ulja, pa dodajte muskatni oraščić i žalfiju oko 30 sekundi.  Zatim dodajte seckani luk i posolite. Dinstajte dok ne omekša i često mešajte. Dodajte opran pirinač i pržite nekih minuta. Sipajte vino i kuvajte, povremeno mešajući, dok skoro potpuno ne ispari, 2 do 3 minuta. Smanjite temepraturu na srednje-nisku. Sipajte 3/4 šolje bujona preko pirinča i kuvajte, povremeno mešajući, pa ostavite da pirinač lagano krčka. Kada pirinač skoro upije bujon, ponavljajte u serijama sa preostalim bujonom dok pirinač ne omekša, oko 25-30 mniuta. Dodajte parmezan i pire od bundeve (koji se pravi tako što skuvate bundevu i ispasirate), kao i puter. Kuvajte dok se lepo ne sjedini sve, neprestano mešajući, oko 5 minuta. 
Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE