KAKO SE PRAVE ŠPECLE? Jelo koje su jugoslovenske domaćice često služile, a danas skoro niko nije probao

Špecle su starinsko jelo koje se pravi od testa, a može da se jede i u slatkoj, ali i slanoj varijanti.

Shutterstock

Špeclesu tradicionalno nemačko jelo koje se često spremalo u Jugoslaviji. One menjaju testeninu i mogu da se služe na najrazličitije načine, a priprema je toliko jednostavna, kao što su i sastojci jeftini. Podseća na pravljenje knedli za supu, a mogu da se služe kao zamena za špagete, kao prilog uz meso sa umakom, uz gulaš, sa sirom... Ali, postoji i slatka varijanta sa ovim testom, pa možete da je služite sa makom, orasima, čokoladom... Jugoslovenske domaćice su znale šta valja i često se ovo jelo nalazilo na trpezama. 

  • Sastojci:
  • 3 jajeta
  • 3-5 kašika oštrog brašna
  • prstohvat soli

Priprema:

Umutite jaja i postepeno dodajte jaja jer smesa ne sme da bude previše gusta. Testo treba da bude gušće nego za palačinke, a mnogo ređe nego ono koje se pravi za rezanca za supu. Iznad šerpe sa provrelom vodom stavite rende i kašikom sipajte smesu i onda polako povlačite kako bi napravili špecle i da one odmah upadaju u testo. Ako imate okruglo rende, stavite ga preko šerpe i na isti način stavljajte i rendajte testo. Skuvane špecle će isplivati na površinu, zatim ih procedite, a onda prelijte uljem, promešajte i poklopite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite testo. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE