Svaka zemlja ima neki svoj recept za musaku, ali uglavnom se pravi od krompira i mlevenog mesa. Grci u nju dodaju patlidžan i bešamel, a ovaj recept je izmenjena verzija grčke musake. Glavni sastojak jeste patlidažn, ali se filuje kupusom i slaninom i na kraju se bogato posipa sirom.Napravite jedan od najukusnijih obroka i to od sastojaka koji nisu skupi.
- Sastojci:
- 2 patlidžana
- 1/2 kupusa
- 2 čena belog luka
- 60 g slanine
- 100 ml + 150 ml paradajz sosa
- 100 g tvrdog sira
- parmezan po ukusu
- tucana paprika
- aromatično bilje
Priprema:
Patlidžan isecite po dužini, pa posolite i ostavite sa strane nekih pola sata. Nakon toga osušite, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. Premažite maslinovim uljem u koji ste dodazi aromatično bilje, tucanu papriku, so i biber. Pecite na 200°C oko 20 minuta. Slaninu i beli luk iseckajte, pa propržite na ulju, a onda dodajte i seckani kupus. Posolite i pobiberite, pa sipajte paradajz sos (100 ml). Poklopite i kuvajte 15 minuta. Vatrostalnu posudu nauljite, pa poređajte patlidžan, premažite paradajz sosom, pa sipajte nadev i pospite rendanim sirom. Poređajte još jedan sloj patlidžana, premažite paradajz sosom, sipajte nadev, pospite rendanim sirom i zatvorite patlidžanom. I poslednji sloj patlidžana premažite paradajz sosom, pa pospite rendanim sirom i parmezanom.Prelijte maslinovim uljem. Pecite na 180°C oko 15 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE