NIKAD SOČNIJA MUSAKA OD TIKVICA I SPANAĆA: Predlog za ukusan prolećni ručak

Ako volite tikvice i spanać, onda obavezno probajte i musaku napravljenu od ovog povrća.

Printscreen/YT/Frische Rezepte

Musaka se kod nas obično pravi od krompira i mlevenog mesa, ali proleće je idealno vreme da isprobate nešto drugačije. Pijace i prodavnice su pune raznovrsnog povrća, pa će se ljubitelji posebno oduševiti ovim receptom. Sezona je tikvica i spanaća, pa je naš predlog da isprobate sočnu musaku upravo od ove dve vrste povrća. Dodajte još sir i paradajz i napravićete fantastičan ručak za celu porodicu. 

  • Sastojci:
  • 3 velike tikvice
  • 4 paradajza
  • italijanski začin
  • maslinovo ulje
  • bosiljak
  • 150 g spanaća 
  • 4 kašike rikote 
  • 2 čena belog luka 
  • 200 g mocarele 

Priprema:
Isecite tikvice po dužini, pa onda stavite u vatrostalnu posudu i posolite. Ostavite nekih 10 minuta. Isecite paradajz na kolutove, pa posolite, pobiberite i pospite italijanskim začinom. Tikvice osušite ubrusom, pa pa poređajte u pleh obložen pek papirom. Prelijte maslinovim ulje i pospite italijanskim začinima. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Spanać sitno iseckajte, pa pomešajte sa rikota sirom. Dobro sjedinite, pa dodajte mleveni beli luk, so, biber i italijanski začin i dobro promešajte. Uzmite vatrostalnu posudu, pa po ivici poređajte tikvice tako da pola bude unuta, a pola spolja. Kada pokrijete ivice stavite ih i po sredini činije (pogledaj sliku).Zatim premažite smesom od spanaća (pola količine), pa poređajte pola količine paradajza preko. Na kraju stavite seckanu mocarelu i pokrijte još jednim redom tikvica. Premažite paradajz sos, pa zatim drugu polovinu smese sa spanaćem i preostali paradajz. Opet pospite seckanu mocarelu i zatvorite tikvica koje vire iz činije. Premažite paradajz sosom i pospite parmezanom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Prijatno!

Printscreen/YT/ Frische Rezepte 

Izvor: Stvar ukusa