Tradicionalna musaka se pravi od krompira i mlevenog mesa, a u nekim zemljama se dodaje još neko povrće, kao i bešamel. Na proleće i leto nam prijaju laganija jela, a tada je i izbor namirnica ogroman, pa možemo da biramo. Naš današnji predlog je da za ručak napravite laganu musaku sa tikvicama bez mesa, ali sa dve vrste sira. Vrlo je jednostavna, a dovoljno je da je poslužite sa sezonskom salatom i parčetom hleba.
- Sastojci:
- 4-5 tikvica
- majčina dušica, origano, so, biber, slatka paprika
- 1 crni luk
- 5 paradajza
- 1 kašičica šećera
- 50 ml paradajz sosa
- 4 čena belog luka
- peršun, mirođija
- 200 g krem sira
- 40 g paremzana
- 60 g gaude
- 60 g čedar sira
Priprema:
Isecite tikvice po dužini na kriške. Poređajte u nauljen pleh, pa ih premažite uljem. Posolite, pa pospite origanom i majčinom dušicom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. U tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Kada omekša dodajte paradajz, kojem ste ogulili kožicu i koji ste iseckali sitno. Ako ne možete da je ogulite zasecite paradajz na dnu u obliku krsta i ubacite u ključalu vodu na par minuta. Poklopite i krčkajte 3-5 minuta. Zatim posolite, pošećerite i pospite majčinom dušicom. Sipajte paradajz sos i mleveni čen belog luka i promešajte. Nastavite da krčkate dok se ne zgusne, ali nepoklopljeno. Pred kraj pobiberite, pa pospite slatkom paprikom i seckanim peršunom. U posudi pomešajte seckani peršun i mirođiju sa krem sirom, mlevenim čenovima belog luka (3 komada), 3 kašike maslinovog ulja, parmezanom i rendanim tvrdim sirom (60 g). Dodajte malo vode ako je smesa suviše guste. Posolite i pobiberite i lepo sjedinite. Vatrostalnu posudu nauljite, pa premažite paradajz sosom. Poređajte tikvice da pokriju dno, pa premažite krem sir. Nastavite da ređate paradajz sos, tikvice i sir dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji sloj neka bude paradajz sos, pa pospite rendanim sirom (60 g). Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem