Tradicionalna musaka se pravi od krompira i mlevenog mesa, a u nekim zemljama se dodaje još neko povrće, kao i bešamel. Na proleće i leto nam prijaju laganija jela, a tada je i izbor namirnica ogroman, pa možemo da biramo. Naš današnji predlog je da za ručak napravite laganu musaku sa tikvicama bez mesa, ali sa dve vrste sira. Vrlo je jednostavna, a dovoljno je da je poslužite sa sezonskom salatom i parčetom hleba. 

  • Sastojci:
  • 4-5 tikvica
  • majčina dušica, origano, so, biber, slatka paprika 
  • 1 crni luk
  • 5 paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • 50 ml paradajz sosa 
  • 4 čena belog luka 
  • peršun, mirođija 
  • 200 g krem sira 
  • 40 g paremzana 
  • 60 g gaude 
  • 60 g čedar sira 

Priprema: 
Isecite tikvice po dužini na kriške. Poređajte u nauljen pleh, pa ih premažite uljem. Posolite, pa pospite origanom i majčinom dušicom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. U tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Kada omekša dodajte paradajz, kojem ste ogulili kožicu i koji ste iseckali sitno. Ako ne možete da je ogulite zasecite paradajz na dnu u obliku krsta i ubacite u ključalu vodu na par minuta. Poklopite i krčkajte 3-5 minuta. Zatim posolite, pošećerite i pospite majčinom dušicom. Sipajte paradajz sos i mleveni čen belog luka i promešajte. Nastavite da krčkate dok se ne zgusne, ali nepoklopljeno. Pred kraj pobiberite, pa pospite slatkom paprikom i seckanim peršunom. U posudi pomešajte seckani peršun i mirođiju sa krem sirom, mlevenim čenovima belog luka (3 komada), 3 kašike maslinovog ulja, parmezanom i rendanim tvrdim sirom (60 g). Dodajte malo vode ako je smesa suviše guste. Posolite i pobiberite i lepo sjedinite. Vatrostalnu posudu nauljite, pa premažite paradajz sosom. Poređajte tikvice da pokriju dno, pa premažite krem sir. Nastavite da ređate paradajz sos, tikvice i sir dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji sloj neka bude paradajz sos, pa pospite rendanim sirom (60 g). Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE