Muska se u svakoj zemlji pravi na drugačiji način, a kod nas su osnovni sastojci krompir i mleveno meso. Ako volite da je jedete, onda vam predlažemo da isprobate i ovaj letnji recept za musakusa patlidžanom i sočivom. Preliv od krem sira, jogurta, jaja i mleka je čini posebno ukusnom, a ne morate da budete vešta domaćica kako bi vam musaka uspela iz prvog pokušaja. Uživajte!
- Sastojci:
- 130 g sočiva
- 2 patlidžana
- 1 ljubičasti luk
- 1 crvena paprika
- 3 čena belog luka
- 2 pune kašike paradajz pirea
- 400 g paradajza
- 1 veza peršuna
- 4-5 srednjih krompira
- Za sos:
- 125 g rikota ili krem sira
- 125 g grčkog jogurta
- 3 jajeta
- 100-200 ml mleka
Priprema:
Operite sočivo, pa ga stavite u šerpu i kuvajte dok ne krene da ključa, pa smanjite temperaturu i kuvajte dok ne omekša. Ocedite. Crni i beli luk, kao i papriku sitno iseckajte. Isecite i krompir i patlidžan na kolutove. U većem tiganju zagrejte ulje, pa poređajte patlidžan po dnu. Pržite dok ne omekša. Izvadite patlidžan, pa u isti tiganj sipajte još malo ulja, pa propržite crni i beli luk, kao i papriku. Kada povrće malo omekša dodajte paradajz pire i promešajte. Zatim dodajte seckani paradajz i pržite još 5 minuta. Nakon toga dodajte sočivo i seckani peršun i promešajte. U posudi pomešajte krem sir, grčki jogurt, umućena jaja i mleko. Posolite i pobiberite i sve dobro sjedinite. Nekoliko kašika sosa sipajte na dno tepsije, pa poređajte patlidžan. Preko sipajte pola količine nadeva od sočiva, pa poređajte preostali patlidžan. Preko sipajte preostali nadev i zatvorite krompirom. Prelijte preostalim sosom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa