Svaka zemlja ima neki svoj recept za musaku. Neki je prave sa patlidžanom i bešamelom, ili tikvicama... U Srbiji se najčešće musaka sprema sa mlevenim mesom i krompirom. Ali, danas vam donosimo recept profesionalnog kuvara, Todora Živkova, koji je ustanovio da je tajna savšrenog ukusa u načinu na koji pripremate meso. On kombinuje paradajz i krompir, a meso dugo krčka kako bi bilo što sočnije.

  • Sastojci:
  • 450 g mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • 700 g krompira
  • 6 paradajza
  • 50 g tvrdog sira
  • 1 kašičica slatke paprike
  • svež peršun
  • Za preliv: 
  • 2 jajeta 
  • 300 ml mleka
  • 1 kašika brašna

Priprema: 
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte sitno seckani paradajz (2 komada). Dinstajte dok tečnost ne ispari, pa dodajte mleveno meso. Posolite i pobiberite, pa pospite paprikom i seckanim peršunom. Sipajte malo vode i promešajte. Krompir isecite na kolutove, kao i paradajz. U tepsiju poređajte paradajz, pa krompir, zatim sipajte mleveno meso, pa ponovo krompir i još jedan sloj paradajza. Sipajte malo vode i pecite u rerni na 220°C oko sat vremena pokriveno alu folijom koju ste probušili na par mesta. Umutite jaja, pa dodajte mleko i brašno i sve dobro sjedinite. Prelijte musaku i pecite još 20 minuta na 200°C.

Izvor: Stvar ukusa