Svaka zemlja ima neki svoj recept za musaku. Neki je prave sa patlidžanom i bešamelom, ili tikvicama... U Srbiji se najčešće musaka sprema sa mlevenim mesom i krompirom. Ali, danas vam donosimo recept profesionalnog kuvara, Todora Živkova, koji je ustanovio da je tajna savšrenog ukusa u načinu na koji pripremate meso. On kombinuje paradajz i krompir, a meso dugo krčka kako bi bilo što sočnije.
- Sastojci:
- 450 g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 700 g krompira
- 6 paradajza
- 50 g tvrdog sira
- 1 kašičica slatke paprike
- svež peršun
- Za preliv:
- 2 jajeta
- 300 ml mleka
- 1 kašika brašna
Priprema:
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte sitno seckani paradajz (2 komada). Dinstajte dok tečnost ne ispari, pa dodajte mleveno meso. Posolite i pobiberite, pa pospite paprikom i seckanim peršunom. Sipajte malo vode i promešajte. Krompir isecite na kolutove, kao i paradajz. U tepsiju poređajte paradajz, pa krompir, zatim sipajte mleveno meso, pa ponovo krompir i još jedan sloj paradajza. Sipajte malo vode i pecite u rerni na 220°C oko sat vremena pokriveno alu folijom koju ste probušili na par mesta. Umutite jaja, pa dodajte mleko i brašno i sve dobro sjedinite. Prelijte musaku i pecite još 20 minuta na 200°C.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem