Papazjanija je starinsko jelo koje se praktično samo sprema i to tako što se svi sastojci pomešaju u šerpi i preliju vodom. Raznovrsno povrće, kao i 3 vrste mesa čine ovo pomalo zaboravljeno jelo prosto savršenim. Nekada nije moglo da se zamisli da prođe čitava nedelja, a da stolu nema papazjanije za ručak. Obavezno isprobajte recept,jer papazjanija uspeva bukvalno svima, a ukus je fantastičan. 

  • Sastojci:
  • 700 g kupusa
  • 700 g paradajza
  • 2 paprike babure
  • 5 krompira
  • 300 g teletine 
  • 300 g svinjetine 
  • 250 g bataka (bez kostiju)
  • 3 crna luka
  • 200 g kelja
  • 2 štapa celera
  • 100 ml ulja
  • 1 veza peršuna
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica belog luka

Priprema: 
U tiganju zagrejte ulje, pa propržite crni luk isečen na rebarca, a začinite po želji. Kada luk omekša dodajte i mleveni beli luk i ostavite na šporetu još minut, dva. Zatim isecite krompir na kocke, kupus na trake (ili ga izrendajte), paprike na trake, a paradajz na kockice, celer na kockice, šargarepu izrendajte, peršun iseckajte, kao i kelj na pola. Uzmite dublju šerpu, pa stavite povrće i meso isečeno na kocke. Dodajte i proprženi luk. Možete da ređate red povrća, pa red mesa. Začinite po želji, pa promešajte i prelijte vodom. Poklopite i kuvajte dok povrće i meso ne omekšaju. 

Izvor: Stvar ukusa