Musaka je tradicionalno srpsko jelo koje se pravi od mlevenog mesa i krompira. Svaka zemlja ima svoj način pripreme, dok Grci koriste patlidžan,Italijani prave slično kao mi. Jedino što oni u mleveno meso dodaju i papriku, a u sredinu poređaju sir koji se razvlači kada se istopi. Ovo je jedno od najukusnijih jela, a izgleda kao najlepša slana torta.
- Sastojci:
- 1 kg krompira
- 400 g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 1/2 paprike
- 1 kašika paradajz paste
- 1 čen belog luka
- 50 g tvrdog sira
- 4 jajeta
- peršun
- 1 kašičica slatke paprike
- maslinovo ulje
Priprema:
Krompir isecite na kockice i kratko obarite da omekša. U tiganju propržite sitno seckan crni i beli luk i papriku, pa kada povrće omekša dodajte mleveno meso. Posolite, pobiberite, pa pospite začinskom paprikom. Pred kraj dodajte paradajz pastu i promešajte. Ostavite još 2-3 minuta i sklonite sa vatre. Jaja umutite, pa posolite i dodajte seckani peršun. Na tanku limenu tepsiju stavite pek papir i preko stavite okrugli obruč. Premažite uljem dno i ivice, pa stavite kuvani krompir koji ste procedili, pola količine. Sipajte malo jaja preko, pa meso. Poređajte sečeni sir i rasporedite preostali krompir. Prelijte jajima. Pecite na 180°C oko 30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem